Senioren Journaal van maandag 5 augustus

Kan ik verplicht worden kleiner te gaan wonen?

‘Een woningcorporatie of gemeente kan wel de wens hebben voor een betere doorstroming bij huurders, maar dwang mag niet’, zegt de Woonbond. ‘Een bewoner mag zich niet ongewenst voelen, want dat tast het woongenot aan.’

Heeft een operatie nog wel zin?

‘Dure operaties waar patiënten maar een beetje bij winnen? Dat kan onhoudbaar worden.’ Pleidooi voor een aanpak waarbij aan het recht op zorg wordt toegevoegd dat de zorg een waardevolle toevoeging aan het leven moet inhouden.

Grijs is troef in Bergen

Bergen (NH) telt verhoudingsgewijs al zeker tien jaar de meeste 65-plussers (34 procent). In de top vijf van meest vergrijsde gemeenten staan verder Laren NH (32,2), Valkenburg aan de Geul (31,5), Gulpen-Wittem (31,3) en Westerwolde (30,9).

Steeds meer gemeenten lokaal hitteplan

Het Klimaatverbond pleit voor lokale hitteplannen. Die kunnen ontwikkeld worden door ‘hitte-regisseurs’: mensen die door een gemeente worden benoemd, kijken hoe hitte in hun gemeente aangepakt kan worden, en welke partijen daarbij nodig zijn.

Bij jeu de boules draait het om rust en techniek

‘Jeu de boules wordt ten onrechte neergezet als ‘oudelullensport’ of ‘knikkeren voor ouderen.’ Je ziet vooral 65-plussers,’ omdat je deze sport tot op hoge leeftijd kunt doen. Het draait allemaal om rust en de juiste techniek’ .

ZorgCoöperatie Drechtsteden van start

Een toekomstbestendig en breed zorg- en welzijnsaanbod voor ouderen in de Drechtsteden. Daarvoor tekenen vier organisaties die samenwerken in ZorgCoöperatie Drechtsteden, die alle vormen van ouderenzorg in huis hebben.

In de greep van sluwe babbelaars

Jonge daders die hoogbejaarden oplichten via computerfraude en babbeltrucs worden steeds gewiekster. Er is een levendige handel in persoonsgegevens en belscripts.

Ouderen en jongeren, win-win

Moet het onderscheid tussen ouderen- en jongerenwoningen worden opgeheven? ‘Een woongemeenschap moet een afspiegeling van de maatschappij zijn en beide groepen kunnen er voor elkaar zijn. Maak er een win-winsituatie van.’