In de greep van sluwe babbelaars

Jonge daders die hoogbejaarden oplichten via computerfraude en babbeltrucs worden steeds gewiekster. Justitie ziet de schrijnendste zaken – waarschijnlijk het topje van de ijsberg, aldus Het Parool.

De krant beschrijft hoe tientallen ouderen slachtoffers werden van oplichting door twee Amsterdammers van 21 jaar en hun handlangers. Het is vrijwel zeker slechts een bescheiden deel van alle oplichtingen door de verdachten in twee grote strafzaken. De recherche vond volop aanwijzingen voor meer slachtoffers, maar selecteerde de sterkste dossiers, aldus Het Parool.

F-game

Een van de 21-jarige verdachten is volgens politie en justitie al zeker sinds zijn zeventiende in de weer met de ‘F-game’, zoals de jonge criminelen hun fraude zelf noemen. Zijn minstens achttien slachtoffers zijn diep geraakt doordat hun geld en spullen zijn gestolen, maar voorál ook door de mentale opdoffer die de oplichting hun gaf. De specialisten die in Amsterdam de computercriminaliteit bestrijden, zien hoe de dadergroepjes almaar gehaaider juist die kwetsbaarste slachtoffers paaien via scenario’s die zo vuig in elkaar zitten dat ook heel voorzichtige ouderen er uiteindelijk toch intrappen.

Levendige handel

Via apps zoals Telegram of Snapchat is een levendige handel ontstaan in zogeheten ‘leads’. Dat zijn volgens Het Parool lijsten met vaak honderden zeer gedetailleerde persoonsgegevens van mogelijke doelwitten. In recente grote Amsterdamse onderzoeken zijn dat lijsten met in het bijzonder de bijeengezochte gegevens van mogelijke prooien, geboren in de jaren dertig en veertig. Ze zijn bijvoorbeeld gezocht in wijken met seniorenflats. Als de oplichters eenmaal over de persoonsgegevens beschikken, gaan ze aan de slag met hun inventieve ‘belscripts’, die óók te koop zijn op versleutelde sociale media.

Celstraffen

Tegen de verdachten in de strafzaken die deze maand dienen, zijn voor hun ‘koelbloedige, professionele, stuitende en doortrapte’ oplichting celstraffen geëist van 3 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk voor Terence A. (21) uit Amsterdam-Zuidoost en 3 jaar tegen Ayman S. (21), die op IJburg woont. De rechtbank moet in beide processen nog uitspraak doen.