Met je Hart nu 52 kernteams

Verhalen van eenzame ouderen in Nederland zijn vaak schrijnend, schrijft dagblad de Gelderlander:  Ze leven geïsoleerd, soms weken zonder buiten te komen, soms zelfs in een verwaarloosd huis. Weduwe of weduwnaar, geen familie, geen sociale contacten, een slechte mobiliteit. De dagen duren dan lang, heel lang.

Dit weet volgens de Gelderlander ook Stichting Met je Hart, die zich al jaren inzet voor deze groep ouderen. In de zomer is er een speciale campagne gelanceerd, om meer bewustzijn te creëren bij mensen die de zomer wél kunnen vieren met anderen om zich heen. Want, zoals de stichting ook zegt, ‘samen is veel leuker’.

Kernteams

Door heel Nederland zijn zogenoemde kernteams opgericht, een groepje vrijwilligers dat in actie komt voor de eenzame ouderen. “Via thuiszorg, huisarts, maar bijvoorbeeld ook de kapper en via via komen we deze senioren op het spoor. En dan gaan we op huisbezoek”, vertelt projectcoördinator Renske Mulder. In totaal zijn er nu 52 teams.

Gemiddeld 82 jaar

Zelf heeft de al jaren een eigen team, en daarmee haar ‘eigen ouderen’, in Zeist. Hun gemiddelde leeftijd is 82 jaar. Mulder organiseert elke maand een etentje in samenwerking met de lokale horeca. Het gaat bij haar om zo’n negentig ouderen in totaal, die verdeeld worden over groepjes van zes per tafel.

Groepsapp

De ouderen worden altijd opgehaald en weer thuisgebracht. Met Kerstmis, Sinterklaas en Pasen zijn er extra activiteiten. Ook worden er regelmatig spelletjes gedaan, is er soms een feest, of simpelweg koffie en een gebakje, aldus Mulder in de Gelderlander.  “We stimuleren het natuurlijk ook als de mensen zo elkaar leren kennen, misschien eens samen erop uittrekken of een gezamenlijke hobby vinden. We hebben een groepsapp.”