Senioren Journaal van donderdag 1 augustus

Seniorenwoning moet anders

Veel ouderen zijn er helemaal niet zo happig op om te verhuizen. Alternatieven moeten van hoge kwaliteit zijn, beaamt de Rijksbouwmeester. Dus niet: een klein keukentje, woonkamer en één slaapkamer achter een schuifdeur.

Bril helpt dementie voorkomen

Bijna de helft van alle dementiegevallen is te voorkomen of vertragen door veertien risicofactoren zo vroeg mogelijk aan te pakken. Als nieuwe risicofactoren melden wetenschappers een ‘slecht’ cholesterol en verlies van gezichtsvermogen.

Binnen Europa werkt Nederlander het langst

Een 15-jarige Nederlander gaat een werkzaam leven tegemoet van bijna 44 jaar. Dat is het langst van alle inwoners van de Europese Unie. In Roemenië en Italië is het aantal verwachte werkjaren met minder dan 33 jaar het kortst.

Anders denken over ouderen en ouder worden

Een Klinische Technologie-student stapte uit zijn ziekenhuisbubbel en in de Nationale Denktank 2023 over vergrijzing. Hij kreeg een andere kijk op ouderen. ‘Ik hoop dat we het negatieve beeld rondom ouder worden kunnen kantelen.’

Bij Ruisend Veld meteen bovenaan de lijst

Op zoek naar een sociale huurwoning? Bij een woonvorm voor senioren in Apeldoorn sta je meteen bovenaan de wachtlijst. Maar het wachten kan even zo goed toch nog lang duren: tot er een woning vrij komt.

Senioren Leidsche Rijn

Seniorenvereniging Leidsche Rijn is de nieuwe naam van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). De ‘vereniging met gezellige activiteiten en goede adviezen’ viert het 45-jarig bestaan.

Komt het nog goed met het pensioenstelsel?

Iedere dag tracht wel een politicus, econoom, deskundige, vakbondsbestuurder, werkgever of andere lobbyist een bom te leggen onder de nieuwe pensioenwet, ‘Pensioenfondsen verkeren inmiddels in grote onzekerheid.’

Wat nog beter kan met de wijkverpleging

Cliënten die wijkverpleging krijgen zijn daar over het algemeen tevreden over, blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Beter kan het rond digitale hulpmiddelen, cliëntportalen en zicht op de beschikbaarheid van wijkverpleging.

De driewieler ontdekken

In Maastricht is een driewielfietsontdekdag gehouden. De driewieler lijkt ouderen hun vrijheid terug te geven, was de conclusie. Advies van de Fietsersbond: vraag wel even een fysio- of ergotherapeut of iemand van de bond om je op weg te helpen.

Duidelijkheid Inspectie over rol mantelzorgers

‘De inzet van mantelzorgers en vrijwilligers roept veel vragen op’, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.  De Inspectie maakt met een aantal documenten duidelijk wat zij wel of niet kunnen doen.