Senioren Journaal van dinsdag 23 juli

Hoe word en blijf je een krasse knar?

Er is een groep mensen die ‘fluitend’ en ogenschijnlijk zonder al te veel fysiek ongemak de ‘finish’ haalt. Vijf factoren die een rol spelen. Maar: ‘Wie gezond de negentig haalt, past dankbaarheid, geen kampioensgevoel.’

Nu beginnen met Buurtwonen

‘Als we méér doorstroming willen, dan moeten we nu beginnen met het bouwen van kleinschalige zorgcomplexen zoals Buurtwonen’, zegt de voorzitter van KBO-Brabant.

In zomervakantie zonder hulp

Ouderen in Eindhoven kunnen in de zomer minder hulp verwachten dan normaal. Stichting Steunpunt voor Ouderen vindt dat daar wat aan gedaan moet worden: door vakanties kunnen mensen ook minder een beroep doen op familie.

Benidorm overspoeld met scootmobielen

Benidorm, geliefde bestemming voor senioren, wordt overspoeld met scootmobielen. Al is dat niet de bedoeling: ook  jongeren huren vaak een scootmobiel om rond te ‘cruisen’ op de boulevard.

Misbruikzaak verpleeghuis topje van de ijsberg

Een zorgmedewerker die bij twee demente bejaarden in bed kruipt en zijn weerloze slachtoffers bruut verkracht. ‘Veel misstanden verdwijnen in de doofpot, zaken waar we niets van horen. Dat is hier gelukkig niet gebeurd.’

Verzorgingshuis als weefsel in het dorp

In de gemeente Dronten vindt D66 dat er verzorgingshuizen moeten komen in Biddinghuizen en Swifterbant. Het gaat niet om gebouwen, maar om ‘behoud van het weefsel van onze samenleving’.

Je levensverhaal op papier zetten

Woensdagmiddag 24 juli organiseert Vilan van de Loo bij het Indisch Herinnerings Centrum in Den Haag een schrijfworkshop voor 65-plussers. ‘U leert hoe u een verhaal op papier zet, vooral uw levensverhaal.’

Hoge kwaliteit van sterven

‘Afscheid nemen is moeilijk, vooral voor naasten.’ Uitstel daarvan met alle afleiding van de gemedicaliseerde route, geeft het gevoel ‘er iets aan te doen’, aldus een arts. ‘Maar stel jezelf, de patiënt en zijn naasten de vraag: levert dat ook de hoogste kwaliteit van leven en sterven op?’

Seniorencafé met steun gemeente en bank

In dorpshuis Swanla in Zevenhuizen start in september het Senioren Café, iedere woensdagochtend geopend. Mede mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeente Zuidplas, Rabobank en het RCOAK, fonds voor een menswaardig bestaan.

Financiële barrières voor samenwerking

Er bestaan onvoldoende mogelijkheden voor een structurele vorm van financiering van de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein. Dit maakt de opschaling van de samenwerking tussen sociaal en medisch domein erg lastig.