Senioren Journaal van donderdag 11 juli

Verloop alzheimer beter voorspelbaar

Artsen kunnen dankzij een nieuw rekenmodel beter aangeven hoe snel patiënten met alzheimer achteruitgaan en hoelang ze nog thuis kunnen wonen. Zo krijgen patiënten meer grip op hun toekomst.

Aanpassen aan biologische leeftijd

Stel je voor, je bent net 70 geworden, maar hebt een biologische leeftijd van 55 . Moet je (nu bijvoorbeeld aanpassen van geslacht een geaccepteerde praktijk is geworden) je leeftijd kunnen aanpassen?

Logisch dat ouderen blíjven sparen

Dat vermogende ouderen blijven sparen ‘is volstrekt rationeel gedrag’: Ze krijgen dagelijks ingepeperd dat de zorgkosten voor de overheid ondraaglijk worden en zien hun kinderen niet aan de bak komen op de huizenmarkt.

Mooie mix van mensen die naar elkaar omkijken

Een Limburgse corporatie brengt in nieuwe  woonvorm meerdere generaties bijeen die omkijken naar elkaar. Er is ‘een mooie mix van mensen’ waarmee het omkijken naar elkaar zonder contract op een natuurlijke wijze vorm kan krijgen

Grónd is er, nu woonvorm kiezen

In Dordrecht kunnen volgens de gemeente in Amstelwijck dertig tot vijftig woningen voor senioren komen. Het moet gaan om een sociale woonvorm waarbij de bewoners meer naar elkaar omkijken. Meerdere initiatieven kunnen een plan indienen.

Drie zones van wonen en zorg

De gemeente Leeuwarden heeft in een beleidskader ‘Wonen met zorg’ een nieuw organisatiemodel gepresenteerd dat bestaat uit drie zones: basis, plus en top. De zones verschillen naar woonvormen en zwaarte van zorg.

Buurtsportcoach senioren blijvertje

Het fenomeen buurtsportcoach senioren krijgt in Coevoerden een structureel karakter. De gemeenteraad nam een motie aan om hiervoor ruimte te maken in de begroting. De inzet moet gelden voor minimaal 24 uur per week.

Coronaprik 60-plussers in najaar

Mensen die verhoogde risico’s lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik, Coronavaccins zijn beschikbaar voor alle Nederlanders vanaf 60 jaar.