Nu al bang voor gasprijs in winter

Enschede telt volgens het Diaconaal Platform ongeveer dertig ouderen die afgelopen winter geen compensatie hebben gehad voor energiekosten, ook al was er een noodfonds van de gemeente waaruit geput mocht worden. De reden is bijzonder treurig, vertelt Jan Veldhuizen van het Platform in dagblad Tubantia.

Bij het helpen bij het invullen van formulieren stuitte het Platform op iets geks, aldus Veldhuizen in Tubantia: “Een groep van dertig ouderen hebben we niet kunnen helpen bij hun aanvraag voor dat noodfonds omdat ze te weinig energie gebruikten. Het zijn mensen van de oude stempel die graag zuinig aan doen als de overheid dat vraagt. Ze zetten hun thermostaat op 15 graden en zitten de hele dag met een deken op de bank. Om 17.00 uur zetten ze de verwarming iets hoger, zodat ze om 20.00 uur iets opgewarmd naar het journaal kunnen kijken. Om daarna meteen naar bed te gaan.”

Maatwerk ontbreekt

Veldhuizen snapt dat het lastig is voor de gemeente om inwoners te bereiken en ze te wijzen op compensatieregelingen. “Maar wat nu ontbreekt, is maatwerk. Het kan toch niet zo zijn dat je een noodfonds optuigt en dat er vervolgens zo’n grote groep tussen wal en schip raakt? Het zijn inwoners met AOW en misschien een klein pensioentje. Ze leven al zo zuinig.”

Overal aanbellen

De enige manier om met deze ouderen in contact te komen, is overal aanbellen, zegt Veldhuizen in Tubantia. “Aanbellen kost enorm veel tijd. Maar het is wat mij betreft de enige manier om regelingen onder de aandacht te brengen. Wat niet helpt, is mensen vragen naar het wijkcentrum te komen. De schaamte is te groot.”

Landelijke overheid

Veldhuizen stelt voor om de bijzondere bijstand aan te spreken. Bijzondere bijstand is een vorm van hulp bij onverwachte kosten, zegt de gemeente Enschede. “We kunnen in incidentele gevallen maatwerk bieden”, zegt een woordvoerster. Veldhuizen heeft met de wethouder gesproken “en hij zegt dat dit soort plannen van de landelijke overheid moeten komen. Het nieuwe kabinet zit er net, dat heeft tijd nodig.”