Senioren Journaal van maandag 1 juli

In dertien jaar 4% minder koopkracht

In de dertien jaar van Mark Rutte als minister-president verloren gepensioneerden 4% aan koopkracht. Dat lag volgens een econoom niet aan de kabinetten, die juist vaak met reparaties voor ouderen kwamen, maar aan de pensioenfondsen die te lang gokten op rentestijging en moesten korten.

Ouderen sceptisch over nieuwe kabinet

Slechts twee op de tien ouderen zijn zeer positief over het nieuwe kabinet. Bijna de helft (47%) is bij voorbaat zeer negatief. 33% wacht eerst af. Aldus een flitspeiling van Nationaal Seniorenpanel (ANBO-PCOB) onder bijna 7.000 65-plussers.

Inkomen werkende mantelzorger onder druk

Mantelzorgers krijgen naar verhouding een lager uurloon dan mensen die niet voor iemand hoeven zorgen, blijkt uit jarenlang onderzoek. Ook bouwen ze minder pensioen op.

Nederlanders wonen best ruim, vooral senioren

Nederlanders wonen gemiddeld op veel vierkante meters, zeker de oudere Nederlander. Vrouwen van tussen de 75 en 80 jaar oud wonen op gemiddeld ruim 80 vierkante meter. Bijna twee keer zoveel als dertigers en veertigers met een heel gezin.

Grijze druk zal hoe dan ook toenemen

Op dit moment zijn er 3,6 miljoen 65-plussers. Dat kunnen er tussen de 4,2 en 5,4 miljoen worden in 2050. De ‘grijze druk’ op het zorgsysteem zal dus hoe dan ook toenemen, aldus het CBS.

Architect ontwerpt drie-generatiewoning

“Door op deze manier samen te wonen, bereiden we ons voor op ons ouder worden en maken we een groter deel uit van het leven van onze kleinkinderen.” Schoonzoon is architect en ontwierp een drie-generatiewoning.

Belangrijker is hóe iemand veroudert

Iemand van in de tachtig kan heus nog president zijn, ook als hij soms struikelt. Maar vooral taalproblemen geven te denken. ‘In algemene zin zegt iemands leeftijd weinig. Veel belangrijker is hoe iemand veroudert.’

Behoud koppeling AOW en minimumloon

De koppeling van de AOW en het minimumloon moet niet teniet gedaan worden, stellen Tweede Kamerleden van GroenLinks-PvdA.  Zeker nu in de toekomst de groep die volledig afhankelijk is van de AOW alleen maar groter wordt

Oké, laatste levensfase, maar wel bezig blijven

Erik Scherder zag eens een fotoserie van mannen die net na hun pensioen gefotografeerd werden, en twee jaar later. ‘Je weet niet wat je ziet! Oud! De stekker eruit!’

Thuiszorg op bezoek bij digitaal wijkagent

Coördinatoren van de Gooise thuiszorg verzamelden zich op het politiebureau  een presentatie over bankhelpdeskfraude. Vooral de senioren die nog thuis wonen kan de politie lastig bereiken. ‘Maar de thuiszorg komt daar wel over de vloer.’

Meer verpleeghuizen voor migranten

Verpleeghuizen gericht op Chinese, Surinaamse, Turkse en Marokkaanse ouderen: het blijkt een succes in Rotterdam. Maar de stad kan er wel meer van hebben, want steeds meer migrantenouderen hebben verpleeghuiszorg nodig.

FNV Senioren verenigen en bewegen

Op een regionale netwerkdag van FNV Senioren benadrukte Gissella Arends, lid van het Algemeen bestuur FNV, het belang van het onderling verenigen. Ook sprak zij als ‘de enige echte Beweeg Ambassadeur van FNV’ over vitaal ouder kunnen worden.