Laat mensen doorwerken als ze willen

Met zijn 67 jaar krijgt Nederland in Dick Schoof een premier die op AOW-leeftijd is. Moeten mensen die dat kunnen en willen, de mogelijkheid krijgen langer door te werken? Of moet de nieuwe generatie de ruimte krijgen? Het AD vroeg de lezers te reageren.

-“Dat moet ieder voor zich weten, maar als ik voor mijzelf praat is 67 jaar meer dan genoeg. Wat mij opvalt is dat ik na de verkiezingen niks meer hoor van de plannen om de pensioenleeftijd naar beneden te halen. Weer blij gemaakt met een dooie mus.”

-“Als je fysiek en mentaal fit genoeg bent is doorwerken geen probleem. Er is een tekort aan personeel dus voor werkgevers en voor de dienstverlening van bedrijven is het alleen maar gunstig als er mensen zijn die na hun pensioengerechtigde leeftijd nog doorwerken.”

-“Ik ben 42 jaar aan het werk, zwaar werk in een industriële bakkerij. Sinds november drie wervels aan elkaar vastgezet, nu weer aan het werk, fulltime. Gelukkig wil mijn werkgever mij het zware werk niet meer laten doen, dat is mijn geluk.”

-“Het is soms zelfs wenselijk dat mensen blijven doorwerken na de AOW-leeftijd. Als het gaat om kennisoverdracht en begeleiding van de opvolging is er niets mis mee. Als de werknemer er tenminste zelf ook mee kan leven.”

-“Het lijkt mij prima dat mensen doorwerken tot wanneer ze willen. Ruimte geven aan jongeren is nu niet aan de orde, want er is een personeelstekort. Iedereen is blij met extra handjes.”