Hoe gewenst is de heupairbag?

Wie niet sterft aan kanker of aan een andere ziekte die vroeger dodelijk heette te zijn, zoals een hartaanval of longontsteking, sterft aan iets anders. Bijvoorbeeld aan een ongelukkige val. Dat die doodsoorzaak vaker voorkomt, komt dan ook omdat mensen steeds ouder worden,schrijft Marli Huijer in een Trouw-column over de heupairbag.

Iedere nieuwe vorm van preventie verandert het scenario van sterven, hoorde Huijer van een bevriend internist. Het is een van de eerste dingen die hij aan artsen in opleiding leert. Hoe gezonder mensen leven en hoe veiliger hun leefomgeving, des te vaker sterven ze aan een chronische aandoening als dementie. Denk daarover na, was zijn boodschap, voor je denkt dat je als arts altijd het goede doet.

This will not end well

Huijer verwijst in haar column in Trouw ook naar de tentoonstelling ‘This will not end well’ van Nan Goldin in het Stedelijk Museum in Amsterdam: De fotografe was daarvoor uit Amerika overgekomen en had genoeg aan weinig woorden: “Voor geen van ons zal het goed aflopen”, zei ze, “tenzij je dat omarmt.”

Lange oude dag

Eigenlijk loopt het met de meeste ouderen in Nederland heel goed af, dacht Huijer onwillekeurig bij de honderden dia’s die daarna in een hoog tempo werden vertoond. “Wij worden meestal veel ouder dan Nan Goldins modellen. Wij blijven doorgaans langer gezond dan zij en hebben door die lange oude dag veel meer tijd om goed van onze naasten afscheid te nemen.”

 

Teken dat het mooi is geweest

 

“Je kunt tot het einde toe alle risico’s, hoe klein ook, willen voorkomen. Maar kijk je door de lens van Goldin, dan krijgen die risico’s ook grote schoonheid. Vallen kan dan zomaar een teken zijn dat het mooi is geweest.”