Zorgpremie stijgt met 5 euro per maand

De zorgpremie gaat volgend jaar ruim zes tientjes omhoog, oftewel iets meer dan 5 euro per maand. Dat is een kleinere stijging dan vanwege de coronacrisis werd verwacht.

 

Het kabinet rekent volgens het AD voor 2021 met een premiestijging van ongeveer 62 euro, waarmee de premie op jaarbasis neerkomt op 1476 euro, melden Haagse bronnen. Het definitieve cijfer komt officieel pas naar buiten met Prinsjesdag en kan hooguit nog een paar euro verschillen, maar met deze cijfers hebben de coalitiepartijen hun plannen gemaakt.

 

Richtsnoer

De premie waarmee het kabinet altijd komt op de derde dinsdag van september is een richtsnoer voor zorgverzekeraars. Die stellen op grond hiervan dit najaar allemaal hun eigen premie vast voor hun verzekerden. Eerder dit jaar voorspelden gezondheidseconomen nog dat, als gevolg van de coronacrisis, de zorgpremie in 2021 mogelijk zou stijgen met 144 euro. Dat ligt toch genuanceerder, zeggen ingewijden volgens het AD. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de zorgkosten voor ziekenhuizen weliswaar sterk gestegen, maar er is ook heel veel standaard zorg uitgesteld en nog niet gedeclareerd.