Recordverhoging zorgpremie

De premie van de basisverzekering gaat bij zorgverzekeraar DSW volgend jaar maandelijks met 11,50 euro omhoog. Klanten van deze verzekeraar gaan daardoor 149 euro per maand betalen. DSW is een relatief kleine zorgverzekeraar en maakt elk jaar als eerste de premie bekend. De komende weken zullen andere zorgverzekeraars volgens de NOS volgen, vermoedelijk zitten zij ook rond het bedrag dat DSW rekent.

Zorgtoeslag omlaag

DSW voert de grootste stijging van de zorgpremie door sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006. De zorgtoeslag vanuit de overheid gaat volgend jaar juist omlaag, naar maximaal 127 euro per maand. Volgens DSW groeit het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt of zorg mijdt. “We maken ons zorgen”, zegt directeur Aad de Groot. Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun zorgpremies publiceren. Consumenten hebben dan tot het eind van het jaar om hun verzekering eventueel aan te passen of over te stappen.

Net alles mogelijk en nodig

Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg (Radboudumc) in de Volkskrant ziet een ‘gigantische opgave’ om tot een collectieve gedragsverandering te komen als het om zorg gaat: ‘Burgers moeten beseffen dat niet alles meer mogelijk en nodig is.’ Nog altijd ondergaan ouderen in hun laatste levensfase veel ingrijpende vormen van zorg, terwijl zij misschien liever van nieuwe behandelingen zouden afzien.

Welke zorg heeft veel waarde

‘Er is zorg waar we van weten dat het geen waarde toevoegt, en er is veel zorg waarvan we de waarde niet weten. Onze uitdaging voor de komende jaren is dat we kritischer moeten worden over de zorg die we met z’n allen betalen.’ Uiteindelijk leidt dat tot minder zorg met weinig waarde en tot meer zorg met veel waarde. Op de langere termijn zal dat de premie minder hard laten stijgen, denkt Kool volgens de Volkskrant.

Zorgverzekeraar moet anders

DSW-voorzitter De Groot denkt dat ook zorgverzekeraars op een andere manier moeten gaan werken, zegt hij in de Volkskrant. ‘Wij moeten in de regio’s waarin wij de grootste zorgverzekeraar zijn de samenwerking aangaan met de gemeente, met woningcorporaties, scholen wellicht, om de leefomgeving van de burger te veranderen, zodat we de vraag naar zorg kunnen terugdringen. Het is de enige manier waarop we zeker kunnen stellen dat er straks nog voor iedereen zorg is wanneer dat nodig is.’