Premies zorgverzekeraars omhoog

De vier grote zorgverzekeraars hebben de premie voor de basisverzekering voor volgend jaar bekendgemaakt.

Per maand gaan mensen volgens de NOS voor de meest gangbare verzekering tussen de 3,75 en 9,30 euro meer betalen. De premies liggen daarmee tussen de 138,25 en 141,95 euro per maand.

Stijgende lonen, hogere kosten

De verzekeraars zeggen dat de premies omhoog moeten vanwege stijgende lonen en hogere kosten. En ook de vergrijzing speelt mee. Ouderen hebben in de regel meer zorg nodig dan jongeren.

Lastige boodschap

“We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is’’, aldus Menzis-directeur Dirk Jan Sloots tegen het ANP. Volgens directeur bij VGZ Frank Elion is de stijging niet te vermijden. “We begrijpen dat dit een fors bedrag is. Zeker in een tijd waarin het leven al snel veel duurder wordt, is een stijging van de zorgpremie een boodschap die we liever niet zouden brengen.”

Tips om over te stappen

Klanten kunnen nu tot 31 december hun verzekering opzeggen en hebben tot 31 januari om over te stappen naar een andere verzekeraar. De Telegraaf legt in een video uit waar je bij het overstappen op moet leggen.

Zorgtoeslag fors omhoog

De maximale zorgtoeslag gaat volgend jaar fors omhoog met circa 35 euro per maand naar 154 euro. Het kabinet doet dat om de koopkracht van vooral de lagere inkomens te ondersteunen.

Vaak te laat betaald

De stijgende zorgkosten komen boven op geldkrapte waar veel huishoudens al mee kampen. Maar liefst 42 procent van de Nederlanders had in het afgelopen jaar een of meer betalingsproblemen, blijkt uit volgens NU.nl uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. De zorgpremie wordt het vaakst te laat betaald.

Voor velen onbetaalbaar

Ombudsman Zorgverzekeringen Frederique van Zomeren is bang dat zorgpremie voor veel mensen onbetaalbaar wordt, zegt zij in EenVandaag. Het gaat om een nieuwe financiële tegenslag die sommigen niet kunnen dragen. Ook hogere inkomens melden zich.’ BNR meldt  op basis van onderzoek van Independer dat 43 procent van de Nederlanders vreest de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen.

Veel meer overstappers verwacht

Naar verwachting gaan in januari veel meer mensen van zorgverzekering wisselen dan gebruikelijk. Normaal gesproken wisselt zo’n 6% tot 7% van alle 14,6 miljoen premiebetalende verzekerden van zorgverzekeraar. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het komende overstapseizoen een stuk drukker, schrijft het FD, onder meer doordat door de hoge inflatie mensen meer geneigd zijn op hun uitgaven te letten.

Hoger eigen risico, of juist niet?

De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. In 2023 is dat 385 euro, net als dit jaar. Dat eigen risico kan verhoogd worden tot 885 euro, waardoor de maandelijkse premie lager wordt. “Wanneer je verwacht dat je komend jaar minder zorgkosten maakt dan het verplicht eigen risico, kan het voordelig zijn om een zogenoemde maximale eigen risico in te stellen”, zegt de Maastrichtse hoogleraar zorg en economie Wim Groot in Trouw. “Maar ik adviseer dat alleen als mensen een financiële buffer hebben. Er kan altijd iets gebeuren.” Je bespaart dan zo’n 250 tot 300 euro. “Ik zeg altijd: zet dat geld op een spaarrekening, voor het geval dat, en als je gezond blijft, dan kan je er iets leuks van doen.”

Collectief verzekerden extra de klos

Wie collectief verzekerd is – bijvoorbeeld via zijn werk of vereniging – krijgt volgend jaar geen 5 procent korting meer op zijn basisverzekering. “Daarmee zijn collectief verzekerden extra de klos”, aldus vergelijkingssite Independer in het AD. Maar liefst twee derde van de Nederlanders heeft nu nog zo’n verzekering. Die groep is straks gemiddeld  14 euro per maand meer kwijt. 60 procent van de verzekerden heeft zo’n collectiviteitskorting. Een Telegraaf-lezer berekent dat door het vervallen van de collectiviteitskorting en de premieverhoging een echtpaar bijna 35 euro per maand meer gaat betalen.

Wat heb ik nou eigenlijk nodig

Bij aanvullende verzekeringen zijn verzekeraars vrij om wel collectiviteitskortingen te geven. De waarde van collectiviteit zit ’m niet per se in de korting, maar wel in de impact die het kan hebben op de gezondheid van een groep mensen (gerichte oplossingen), zegt zorgverzekeraar CZ in de Telegraaf. Volgens Pricewise kan meedoen met een collectief aanvullend verzekeringspakket zeker interessant zijn, maar is het belangrijk om even scherp te kijken ’wat heb ik nou eigenlijk nodig’. “Kijk naar wat je nodig hebt”, zegt hoogleraar  Groot in Trouw. “Als je een goed gebit hebt en verder gezond bent, hoef je eigenlijk alleen een basisverzekering.”

Verzekeraar mag niet weigeren

In principe mag een verzekeraar iemand die een hoge zorgvraag heeft voor de aanvullende verzekering niet weigeren, ook als diegene elders een basisverzekering heeft afgesloten. Groot: “Als je bijvoorbeeld last hebt van reuma, en veel fysiotherapie nodig hebt, is het soms beter om bij je oude zorgverzekeraar de aanvullende verzekering te houden, maar bij een goedkopere aanbieder de basisverzekering af te sluiten.”

Problemen met tandartsrekening

De zorgpremie is niet het grootste probleem, zegt de Amsterdamse Bijstandsbond in dagblad Trouw: Mensen komen vooral in de problemen door zorgkosten die buiten de verzekering vallen, zoals grote tandartsrekeningen. “Het gevaar bestaat dat mensen om te bezuinigen bepaalde zorg maar niet verzekeren, of een hoger eigen risico nemen. Maar op het moment dat ze zorg nodig hebben, lopen ze tegen een muur op.”

Chronische zorg meer digitaal

Om de kosten in de hand te houden pleiten zorgverzekeraars pleiten voor meer digitalisering. “Met name de chronische zorg leent zich daar goed voor”, zegt CZ-topman Joep de Groot in NRC. Volgens hem is het niet altijd nodig dat chronisch zieken “in een bepaald ritme” bij de arts komen, en kunnen zij meer zelf gaan doen, zoals waarden bijhouden in een app. Hij erkent dat patiënten de routinematige controles vaak als prettig ervaren, maar, zegt hij, “we hebben de middelen er gewoon niet meer voor”.

Razend over de zorgverzekeraars

Een huisarts schrijft in de Volkskrant: Het zijn juist de zorgverzekeraars die met hun bezuinigingen (die steeds als ‘innovaties’ werden gepresenteerd) het stelsel zo hebben ondermijnd dat het nu door de knieën zakt. En nu gaat het mis en wordt dat als een soort natuurramp gepresenteerd. En wij als werkenden in de gezondheidszorg maar buffelen. Razend maakt het me.

Meer samenwerking, minder concurrentie

Tegen de achtergrond van de premiestijgingen sprak minister Ernst Kuipers zondag in Buitenhof over de problemen om de zorg betaalbaar te houden. De bewindsman wil meer samenwerking en minder concurrentie.