Buurtverbinder spin in het web

Een nieuwe functie binnen zorgorganisatie Omring moet zorgprofessionals en mantelzorgers gaan ontlasten. De eerste Buurtverbinder gaat (24 uur per week) werken vanuit woonzorgcentrum Rigtershof in Grootebroek.

Onzichtbare krachten

“Mantelzorg is een van de grootste onzichtbare krachten waar ons land op draait”, aldus Omring-bestuurder Frido Kraanen in het Noordhollands Dagblad. “De economische waarde hiervan is landelijk 35 miljard euro, op de schaal van West-Friesland heb je het dan al snel over 500 miljoen euro per jaar. Een enorm bedrag.”

Lokaal netwerk om te ontzorgen

“We weten dat mantelzorgers het steeds zwaarder hebben, vaak ook in combinatie met werk. En dus is er behoefte aan een groter lokaal netwerk om te ’ontzorgen’.” In West-Friesland gaan de dubbele vergrijzing en ontgroening sneller dan in de rest van Nederland. En binnen deze regio is de gemeente Stede Broec dan weer koploper. Vandaar dat Omring daar samen met de gemeente, woningstichting De Woonschakel, welzijnsstichting Ons Stede Broec en de Seniorenraad vorig jaar al gestart is met de coalitie ’Beter oud worden in Stede Broec’.

Veel sociaal kapitaal

Drie aspecten staan hierbij centraal: de woonomgeving, de zorg en de ondersteuning. Omring-bestuurder Kraanen constateert in het Noordhollands Dagblad dat op schuifelafstand veel sociaal kapitaal aanwezig is. De kunst is nu om dat sociaal kapitaal aan te boren. En daar komt de buurt- of wijkverbinder om de hoek kijken. Iemand die als een soort spin in het web verbindingen gaat leggen.

Als een soort makelaar

“Wat je eigenlijk nodig hebt is iemand met een lijstje in de binnenzak met namen en telefoonnummers van mensen in de buurt die iets willen doen voor een ander, in dit geval kwetsbare ouderen. En die vervolgens als een soort makelaar met elkaar in contact brengen.” Kraanen hoopt in het Noordhollands Dagblad dat in de toekomst gemeenten, maar vooral zorgverzekeraars, meer hun verantwoordelijkheid gaan pakken op dit gebied.