Einde Zorgverzekeringswet onvermijdelijk
In tijden van schaarste waarborgt de Zorgverzekeringswet niet langer de toegankelijkheid en een goede kwaliteit van ons zorgstelsel. De twintig jaar oude wet moet daarom op de schop, waarbij samenwerking boven marktwerking moet staan, betoogt Jeroen van den Oever, directievoorzitter van Fundis, netwerk van aanbieders in de ouderenzorg.
Bij overvloed ging het goed
Van den Oever was er bij toen begin deze eeuw de nieuwe Zorgverzekering in elkaar werd gezet. Nu constateert hij: de Zorgverzekeringswet levert niet meer wat we twee decennia geleden beoogden. “In tijden van overvloed ging het goed, maar nu de schaarste structureel is doet de markt zijn werk niet meer. Met name waar het gaat om het waarborgen van de toegankelijkheid en een goede kwaliteit.”
Lastige conclusie
Een lastige conclusie voor bestuurders van zorgverzekeraars die zijn opgegroeid in het paradigma van de markt, schrijft zorgbestuurder Van den Oever in de Volkskrant. “Lastig is het ook voor politici en ambtenaren die willen blijven vertrouwen op de regierol van met elkaar concurrerende zorgverzekeraars.”
Eén instantie per regio
De langzamerhand in crisisstand verkerende Nederlandse gezondheidszorg vraagt volgens Van den Oever om een nieuwe rolverdeling. “In ieder geval voor essentiële voorzieningen in een regio die dreigen onder de toenemende schaarste teloor te gaan. Samenwerking in plaats van marktwerking is dan de enige oplossing. Eén instantie per regio die de bekostiging van de essentiële zorgfuncties voor haar rekening neemt is voor de komende uitdagende jaren de vermoedelijk meest efficiënte oplossing.”