Zorg zonder bureaucratische horden
In Dongen krijgen ouderen met dementie opvallend snelle en persoonlijke zorg, terwijl het de belastingbetaler 38.000 per jaar per cliënt minder kost. De Volkskrant beschrijft hoe ze dat doen en waarom we dat niet overal doen.
Community Care Dongen heet het project van Maria-oord. Doel is om ouderen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen, met intensieve hulp van familie en omgeving. Daarbij dienen zorgverleners zich vooral zo weinig mogelijk aan te trekken van alle potjes, geldstromen en wettelijke beperkingen van de verschillende takken van onze ingewikkelde zorgboom. Elke oudere krijgt een eigen ‘leefcoach’, die cliënten en hun familieleden altijd kunnen bellen, en die zelf kan bepalen én regelen wat een oudere nodig heeft. Als het even kan binnen een dag.
Zorgzame buurten
Community Care Dongen is één van de vijftien voorbeelden die staan in het verzamelwerk Zorgzame buurten dat deze week aan de Tweede Kamer is aangeboden, aldus de Volkskrant. ‘Inspirerende initiatieven die het systeem trotseren’ staat op de cover. Want, zo menen de samenstellers, onder wie Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de Vrije Universiteit, ons zorgstelsel werkt goede zorg voor mensen met dementie juist tegen.
Geen tijd om af te wachten
Voor dit project sprong het ministerie bij, maar nu wordt het tijd de wet op zo’n manier aan te passen dat dit soort projecten ook fundamenteel mogelijk zijn, zegt bestuurder Albert Vlemmix van Maria-oord in de Volkskrant. ‘We moeten dit op grotere schaal gaan proberen. Er is geen tijd om af te wachten, we lopen tegen de grenzen van ons systeem aan.’
Blokkades opruimen
Dat is Canoy helemaal met hem eens. ‘Het kabinet heeft op dit terrein een vrij eenvoudige taak. Het hoeft alleen maar te zeggen: we ruimen de blokkades voor deze manier van werken morgen nog op, en we voeren het meteen in. Hoe vaak krijg je nou een win-winsituatie op je bureau?’