Zorg voor kwetsbare ouderen in gevaar

Langdurige woonzorg voor de meest kwetsbaren komt in gevaar als harde keuzes op het ministerie van Volksgezondheid uitblijven. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) volgens de Volkskrant in twee uiterst kritische adviezen. Door de val van het kabinet dreigt alleen maar meer vertraging.

Door personeelstekorten en schaarste aan woningen is het niet meer mogelijk om iedereen die daar recht op heeft in een zorginstelling te laten verblijven. Hoewel die problemen verergeren, blijven noodzakelijke keuzes van demissionair minister Helder uit, concludeert de NZa. Zo is het niet duidelijk welke groepen voorrang krijgen bij schaarste. Keuzevrijheid staat in de wet nog altijd centraal, terwijl dat niet houdbaar is.

Gebrek aan harde keuzes of verkeerde inzet van schaarse middelen kan ertoe leiden dat kwetsbare mensen die een verblijf in een zorginstelling het hardst nodig hebben daar niet meer altijd terechtkunnen.

Zorgplicht onder druk

Als er niet snel wat verandert, bestaat volgens de NZa ook nog eens het risico dat zorgkantoren, die in Nederland de langdurige zorg regelen, niet meer aan hun zorgplicht kunnen voldoen. ‘Dit is zeer onwenselijk. De zorgplicht is een van de belangrijkste pijlers onder het stelsel, om de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen.’ Het is de tweede keer in korte tijd dat er een kritisch advies verschijnt over de toekomst van de ouderenzorg en het gevoerde beleid, zo merkt de Volkskrant op.

Voorbereidingen voor nieuw kabinet

Demissionair minister Helder laat volgens de Volkskrant via een woordvoerder weten voorbereidingen te treffen ‘voor een nieuw kabinet’ om de stappen die nu al zijn gezet ‘verder voort te zetten’. Ze neemt adviezen van de NZa daarin mee.

Beperk recht op plek in verpleeghuis

Mensen die nu een indicatie hebben voor langdurige zorg, meestal ouderen, hebben allemaal recht op een verpleeghuisplek, maar dit recht is niet meer realistisch door het tekort aan personeel en verblijfplaatsen, meldt de Telegraaf uit de NZa-adviezen.

De keuze moet ingeperkt worden als het aan de toezichthouder ligt. Voor cliënten, maar ook voor zorgaanbieders, zorgkantoren en zorgverzekeraars moet de keuzemogelijkheid worden herzien. ’Zo kunnen we ervoor zorgen dat de beperkte verblijfplaatsen en het schaarse zorgpersoneel ingezet wordt voor de groep cliënten die dit het hardst nodig heeft’, schrijft de NZa.