Zorg thuis bespaart minder dan kabinet wil
Met verpleegzorg thuis valt honderden miljoenen euro’s minder te besparen dan het kabinet denkt. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz. Verpleeghuizen zien nu al vijfhonderd senioren per maand op de wachtlijst terechtkomen.
Voor hulpbehoevende ouderen zijn nu 130.000 verpleeghuisplekken. Hoewel er de komende jaren fors meer senioren bij komen, besloot het kabinet dat er niet meer bedden mogen komen. Meer ouderen moeten verpleegzorg thuis krijgen. Zo hoopt de regering in 2040 760 miljoen euro per jaar te besparen. Want als ouderen thuis blijven wonen, betalen ze zélf de woonlasten en krijgen ze alleen de verpleegzorg vergoed.
Wachtlijsten lopen op
Volgens Actiz, branchevereniging van zo’n vierhonderd zorgorganisaties in de thuis- en verpleeghuiszorg, is de besparing echter veel lager. “We wilden weten of de ambities die er zijn om mensen langer thuis te laten wonen goed zijn onderbouwd. Wij zien zelf de wachtlijsten voor verpleeghuizen met vijfhonderd mensen per maand oplopen”, zegt voorzitter Anneke Westerlaken in het AD.
Te rigide vastgepind
Ze vindt dat het aantal verpleeghuisplekken niet te rigide moet worden vastgepind op 130.000 plekken. “We steunen echt de beweging van langer thuis blijven, veel ouderen willen dat zelf ook. Maar er moet altijd zorg in een verpleeghuis zijn voor de kwetsbaarste mensen.”
Ministerie ziet het anders
Het ministerie van VWS deelt de conclusies in het rapport niet, aldus het AD.Volgens het ministerie is met ‘andere aannames’ gerekend, waardoor ook een andere besparing overblijft. Bovendien werkt minister voor Langdurige Zorg Conny Helder aan plannen om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken.