Zonder dagbesteding ben je duurder uit
Een populaire vorm van dagbesteding is die op de zorgboerderij, schrijft Trouw. Nederland telde in 2020 1350 zorgboerderijen die dagbesteding, woonzorg of logeerzorg aanbieden. Niet alleen voor ouderen, maar ook bijvoorbeeld in de jeugd- of verslavingszorg.
Een van de adviezen uit een recent ambtelijk rapport over de ouderenzorg is het schrappen van de dagbesteding. Maarten Fischer schrok toen hij het advies las. Hij is de directeur van de Federatie Landbouw en Zorg, de landelijke brancheorganisatie voor de zorglandbouw. Hij vreest dat sommige aanbieders stoppen als de lasten te hoog worden.
“De gemiddelde zorgboer doet het omdat het werk zo mooi is. Dat verandert als de druk te hoog wordt.” Maar, zegt Fischer in Trouw, door vergrijzing is de zorg zo niet lang houdbaar en verandering is nodig. Bezuinigen, zonder te investeren in een alternatief, is volgens Fischer niet de oplossing. “Dan ben je waarschijnlijk duurder uit.”
Langer zelfstandig thuis
Zorgboerderijen verlichten de informele zorg, waardoor mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven en minder, later, of geen zwaardere zorg nodig hebben, zegt Fischer. “Uit onderzoek blijkt dat ouderen met dementie beter eten en drinken op een zorgboerderij. En na hun bezoek slapen ze die nacht ook beter dan normaal”, voegt hij toe.
Dagbesteding ontlast mantelzorger
Niet alleen de ouderen, maar ook de naasten hebben veel aan de dagbesteding. “Juist dagbesteding ontlast de mantelzorger”, zegt Esther Hendriks van MantelzorgNL in Trouw. Het geeft ze ondersteuning om te kunnen blijven zorgen voor hun naasten, meent Hendriks. Als een mantelzorger het langer volhoudt, kloppen mensen minder snel aan bij een verzorgingshuis.