VR op de geriatrie: patiënten even op reis
Even naar het Rijksmuseum en Artis, uitwaaien op Texel of vliegen over de rijstvelden. OLVG-patiënten op de geriatrieafdeling kunnen sinds kort ‘op reis’ met een VR-bril. ‘Deze werkt goed tegen verveling en pijn en opent leuke gesprekken’, vertelt de activiteitenbegeleidster tegen Zorgvisie.
Virtual Reality is al lang niet meer alleen voor de gamer of filmliefhebber. Ook de zorg ziet kansen in de 3D-technologie. Zo blijkt uit onderzoek dat ontspannende VR tot minder angst, pijn, medicatiegebruik en sneller herstel en kwaliteit van leven leidt. Daarom benaderde de Utrechtse startup SyncVR twee jaar geleden het OLVG om te bril te introduceren.
Blije patiënten
Inmiddels heeft de geriatrieafdeling twee brillen met bijbehorende iPads aangeschaft. ‘Patiënten worden er echt blij van. Ze ervaren weer iets nieuws en het helpt ze te ontspannen. Na afloop gaan we altijd even in gesprek met elkaar. Wat heb je gezien en hoe vond je het? Dat soort aandacht is belangrijk’, vertelt een verpleegkundige aan Zorgvisie.
Gesprekken op de zaal
De VR-bril leidt volgens de activiteitenbegeleidster vervolgens ook tot gesprekken op de zaal. ‘Het prikkelt de patiënt en vermindert eenzaamheid, verveling en somberheid. Ik stuur ze echt even op reis met de bril.’
Echt een blijvertje
Tijdens een VR-uitstapje – die ongeveer twintig tot dertig minuten duurt – blijft de activiteitenbegeleidster bij de patiënt. ‘Ik bedien de bril en neem ze bij de hand omdat ze wat angstiger zijn of uitleg nodig hebben.’ De bril is echt een blijvertje op de geriatrieafdeling. De VR-tours zijn ook beschikbaar gesteld voor 70 andere Nederlandse zorginstellingen die van dezelfde bril gebruik maken.