Verpleeghuis 21.304 wachtenden

Jolanda de Jonge heeft een jaar lang alles op alles gezet om haar moeder, die bijna niets meer alleen kan, in een verpleeghuis te krijgen. En dat was ingewikkeld, beschrijft dagblad Trouw. Want haar nu 94-jarige moeder moest dan wel nodig naar het verpleeghuis, maar dat gold ook voor 21.304 andere wachtenden.

Eigenlijk is Jolanda de Jonge – net als veel andere mantelzorgers in Nederland – volgens de Trouw-reportage bijna altijd met haar moeder bezig. Als het niet fysiek is, dan wel op papier. Gemiddeld zijn mantelzorgers zo’n drie uur per week kwijt aan administratie, omdat er in Nederland zoveel regels zijn, en zoveel verschillende instanties waar ze aanvragen moet indienen voor de thuiszorg, indicaties, het pgb, het huren van een rolstoel en het inschakelen van vrijwilligers.

Constante zorg

Maar dat is eigenlijk niet eens het ergste, vertelt ze in Trouw. Het vervelendste is de constante zorg in je hoofd: eigenlijk denkt ze elk moment van de dag aan haar moeder. Een woordvoerder van Mantelzorg NL zegt dat dat bij de meeste mantelzorgers het geval is. ‘Gelukkig’ is De Jonge met pensioen, waardoor ze tijd heeft voor haar moeder. Maar ook zij loopt op haar tandvlees.

Bejaardenhuis

Halverwege de formatie was er sprake van een terugkeer van de ouderwetse bejaardenhuizen, die een tussenstation waren tot een verpleeghuis. Maar dat plan werd afgeschoten door de Raad van State – te duur, geen personeel – en is inmiddels afgezwakt tot een ‘onderzoek’. Ook de woordvoerder van brancheorganisatie Actiz moet volgens Trouw nog zien wat daarvan komt.

Mantelzorgers

In de plannen van het kabinet wordt daarnaast gezegd dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van mantelzorgers. En hoewel in de plannen wel staat dat er rekening gehouden moet worden met de belastbaarheid van mantelzorgers, wordt er niet gezegd hóe het kabinet hen gaat ondersteunen. Jolanda de Jonge is intussen vooral opgelucht dat ze niet meer de hele tijd voor haar moeder hoeft te zorgen, al moet ze nog steeds wennen aan dat idee.