Testen hoe medicijnen werken bij ouderen

Er wordt volgens Trouw bijna geen onderzoek gedaan naar de vraag of medicijnen veilig zijn voor het gebruik bij kwetsbare ouderen en of ze wel goed werken. Dat is opmerkelijk, want 30 procent van de medicijngebruikers is “kwetsbaar”; de kans is groot dat zij anders op medicijnen reageren.

Geneesmiddelenonderzoeken hanteren criteria waar deelnemers aan moeten voldoen. Vaak is er een leeftijdsgrens, moet iemand zelf naar de kliniek komen en mag een deelnemer geen of weinig andere medicijnen slikken. “Impliciet sluiten ze hiermee kwetsbare ouderen uit”, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh in Trouw. “Ze kunnen niet zelf naar het ziekenhuis en hebben meerdere ziekten.”

Farmaceutische industrie

Vooral de farmaceutische industrie zou een belangrijke rol moeten spelen in onderzoek naar geneesmiddelen bij kwetsbare ouderen, vindt geriater Wilma Knol, verbonden aan de Nederlandse Vereniging Klinische Geriatrie. Ze snapt dat de industrie dat niet zomaar uit zichzelf doet: kwetsbare ouderen laten deelnemen kost tijd en dus geld. Ook is de kans groot dat een ouder persoon uitvalt door ziekte.

Iedereen is uniek

Peter Bertens van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen beaamt dat onderzoek met oude mensen beter kan. “Het lastige is dat iedereen uniek is”, zegt hij. Daarbij is het een bredere kwestie die in de zorg speelt, vervolgt Bertens. “Plat gezegd: hoeveel gaan we nou investeren in de gezondheidszorg van oude mensen?”

Leeftijdsdiscriminatie

Dat laatste argument legt precies de vinger op de zere plek, zegt hoogleraar Hertogh in Trouw. “Zoals huisarts en schrijver Betty Meijboom-de Jong het een beetje gechargeerd heeft uitgedrukt: geneesmiddelen worden kortdurend getest op gezonde jonge mannen en vervolgens levenslang gebruikt door chronisch zieke oude vrouwen. De maatschappij vindt het welzijn van ouderen niet belangrijk genoeg. Dat is leeftijdsdiscriminatie.”

Al die jaren niets veranderd

Belangengroepen pleiten al jaren bij de geneesmiddelenautoriteiten voor het beter onderzoeken en evalueren van nieuwe medicijnen. Toch is er volgens geriater Knol “de afgelopen jaren bijna niets veranderd.”