Straks geen zorg meer voor onze ouders
Het aantal studenten dat kiest voor een opleiding tot verzorgende in de ouderenzorg is de afgelopen vijf jaar met 41 procent gedaald. Dat leidt ertoe dat er over zes jaar 36 duizend verzorgenden te weinig zijn.
Bianca Buurman, hoogleraar ouderenzorg en voorzitter van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, luidt in de Volkskrant de noodklok. ‘Doen we niks, dan kunnen onze vaders en moeders straks geen thuiszorg meer krijgen’, waarschuwt ze. Kozen in 2019 nog 11 duizend studenten voor een opleiding tot verzorgdende, nu zijn dat er nog maar 6.700. Vandaag debatteert de Kamer over de ouderenzorg.
Heel belangrijk beroep
De door Buurman geschetste problematiek klinkt volgens de Volkskrant als een hopeloze zaak. Buurman: ‘We zullen met alle partijen tot een goed plan moeten komen. Een aantrekkelijke beloning hoort daarbij. Maar ook landelijke erkenning en zichtbaarheid van het vak, zodat studenten denken: ik kies voor een heel belangrijk beroep binnen onze maatschappij.
Studiekosten kwijtschelden
‘We zullen voor goede stageplekken moeten zorgen, voor meer aandacht voor technologie, mantelzorg en palliatieve zorg binnen de opleiding. Dan voorkom je ook dat 35 procent van de studenten weer uitstroomt tijdens de studie. En we kunnen jongeren verleiden door geen collegegeld te vragen: werk je een aantal jaar na je opleiding in de zorg, dan schelden we de studiekosten kwijt.
Werven via TikTok
‘Ook moeten we de arbeidsmarktcampagnes anders inrichten’, zegt Buurman in de Volkskrant: “De Hogeschool van Amsterdam had vorig jaar voor de opleiding verpleegkunde een 12 procent hogere instroom door te werven via TikTok. Veel meer dan andere hogescholen die dat niet deden. Je ziet: studenten vinden de zorg heus interessant, maar je moet ze er wel mee laten kennismaken.’