Stop gejammer over mantelzorgen

Fulltimers mantelzorgen meer dan je zou verwachten, afgezet tegen het aantal uren dat zij te besteden hebben, schrijft Sander Schimmelpenninck in zijn column in de Volkskrant. Het aantal uren dat zij besteden aan vrijwilligerswerk is zelfs groter dan het aantal uren dat parttimers aan vrijwilligerswerk besteden. “Kortom, fulltimers doen relatief veel onbetaald werk, vergeleken met parttimers, afgezet tegen hun vrije tijd.”

Zeggen dat je parttime werkt om te kunnen (mantel)zorgen is volgens de columnist flauwekul; het parttime werken was er in de regel al toen het kind of de mantelzorg kwam. “De zorg voor een ouder of een jong kind duurt bovendien maar een paar jaar en is dus geen reden om veertig jaar lang in deeltijd te werken.” Wie het gejammer over mantelzorgen hoort, vergeet volgens Schimmelpenninck bijna dat we vroeger ook ouderen verzorgden, maar dat toen nog geen naam gaven.

Zorgsmoesje

Meer vrije tijd is de belangrijkste drijfveer om in deeltijd te werken, schrijft Schimmelpenninck in de Volkskrant. “De Nederlander wil helemaal niet dat het collectief zijn zorgtaken overneemt, want dan raakt hij zijn zorgsmoesje kwijt. Daarom stemt de Nederlander al decennia vóór uitholling van het collectief; men vindt het wel best zo. Alleen hier vinden we het een volstrekt normaal argument dat mensen niet méér willen werken omdat ze er ’te weinig op vooruitgaan’; de collectieve dimensie van werk en solidariteit met zwakkeren is volledig verdwenen.”Ongekende creativiteit

Nederlanders leggen volgens Schimmelpenninck een ongekende creativiteit aan de dag om hun werkweigering van een altruïstische verklaring te voorzien. “Wellicht zouden zij die creativiteit ook eens nuttig kunnen inzetten en onze arbeidsproductiviteit, die al tien jaar muurvast zit, van nieuwe energie voorzien.”