Steunkousen? Trek ze zelf aan aub!
De 86-jarige Francien Bekx-Sprengers uit Eindhoven doet het al tien jaar. Ze raadt andere ouderen aan om het ook eens te proberen: zelf je steunkousen aantrekken.
Ze zullen wel moeten, schrijft het Eindhovens Dagblad. Want nieuwe cliënten krijgen voortaan bij alle zorginstellingen in Zuidoost-Brabant hetzelfde te horen: hij of zij moet de kousen zelf aan- en uittrekken. Mensen krijgen wel een hulpmiddel en uitleg. Alleen wie het écht niet kan, krijgt nog hulp van een verzorgende of verpleegkundige.
Gewoon proberen
Francien Bekx-Sprengers draagt al zeker tien jaar steunkousen. Ze raadt anderen aan om ook eens uit te proberen of ze de kousen zelf aan en uit kunnen doen. “Als je niks probeert, weet je ook niet of je het kan.” Ze woont zelfstandig in een appartement, en wil voor het Eindhovens Dagblad best demonstreren hoe zij het doet. Ze plant fluks haar benen één voor één op een fauteuil en rolt zo de kousen eroverheen.
Jongere generatie strenger
Vorig jaar werd ook al besloten dat ouderen voortaan in principe zelf hun ogen moeten druppelen, met een druppelbril of met hulp van anderen. “Het uitgangspunt was altijd al dat organisaties alleen zorg leveren die nodig is”, zegt een verpleegkundige van Vitalis in het Eindhovens Dagblad.. “Maar, en nu generaliseer ik een klein beetje, vooral zorgmedewerkers van de oude stempel zijn gewend om mensen sneller dingen uit handen te nemen, zorg over te nemen. De jongere generatie is daar strenger in, noodgedwongen.”
Eenzaamheid is geen zorgvraag
‘U bepaalt zelf het moment, u hoeft niet meer te wachten op een zorgprofessional’, zo benadrukken de zorginstellingen in hun uitleg. ‘U deelt uw dag in zoals het u uitkomt. U heeft minder zorgmomenten aan huis. Dat geeft rust.’ Er zijn ook ouderen die het jammer vinden als de thuiszorg niet elke dag komt. “Ja, veel ouderen hebben hun partner verloren en voelen zich een deel van de tijd eenzaam”, zegt de verpleegkundige.”Maar eenzaamheid is geen zorgvraag.”