Staaroperatie twee ogen op één is dag beter
Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is net zo veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek onder leiding van Maastricht UMC+.
Met bijna vijfhonderd operaties per dag is de staaroperatie de meest uitgevoerde medische ingreep in Nederland. De behandeling ging tot nu toe in twee delen: eerst word je geopereerd aan het ene oog, twee weken later aan het andere. Die twee operaties in één keer doen, leidt niet tot meer complicaties en de verbetering van het zicht is even goed, constateren professor Rudy Nuijts en zijn medeonderzoekers, na onderzoek onder 865 patiënten.
Complicatie zeldzaam geworden
Een complicatie vanwege een infectie is zeldzaam geworden, zegt Nuijts in het AD. “Die komt voor bij een op de 15.000 ogen. We laten nu antibiotica achter in het oog, wat de kans verkleint.” Ook worden beide ogen behandeld als aparte operaties. Na het eerste oog worden alle instrumenten, vloeistoffen en medicatie gewisseld om de kans op infecties minimaal te maken.
Grote voordelen
De voordelen voor de patiënt zijn groot, aldus Nuijts in het AD . Schema’s om de ogen te druppelen overlappen niet meer, er is minder hulp van thuiszorg nodig, er is geen verschil meer in zicht tussen de ogen en familie hoeft minder vaak ritjes naar het ziekenhuis te maken omdat er minder afspraken zijn.