Soms is leven beter dan genezen
De geneeskunde voor ouderen heeft een cultuurverandering nodig. Hoogleraar interne geneeskunde en ouderengeneeskunde Simon Mooijaart van het LUMC geeft volgens het Leidsch Dagblad tijdens de opening van het collegejaar deze boodschap mee aan de eerstejaars geneeskundestudenten.
“We worden allemaal oud”, zegt Mooijaart. “Maar als je pech hebt, word je ook ziek.” De hoogleraar zet zich in voor meer passende zorg voor ouderen. Dit betekent dat artsen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers met elkaar en met oudere patiënten moeten samenwerken en een luisterend oor moeten bieden. “Geneeskunde gaat om meer dan alleen genezen.’”
Zelfde tumor, ander behandelplan
Elke patiënt is anders en heeft eigen voorkeuren. Waar de een alles op alles zet om te genezen en zo lang mogelijk te blijven leven, kiest de ander voor alleen pijnbestrijding. Soms is het behoud van levenskwaliteit belangrijker dan levensverlenging. “Ik sprak laatst twee ouderen met dezelfde tumor en die liepen allebei met een ander behandelplan de deur uit”, aldus Mooijaart in het Leidsch Dagblad.
Ouderenberaad
In het LUMC Centrum voor Ouderengeneeskunde slaan professionals in zorg, wetenschap en onderwijs de handen ineen met het ouderenberaad. Dit beraad heeft als doel ouderen een stem te geven binnen onderwijs, onderzoek en beleid. Ariane van Santen en Mary Leune zijn allebei lid. “Eigenlijk is alle geneeskunde ouderengeneeskunde. De helft van de mensen die de kamer van de huisarts binnenloopt is boven de 65.”
Gehoord worden
Volgens Mary Leune horen ouderen zo vaak dat er onvoldoende personeel is en dat zorg zo duur is. “Dan ga je je afvragen of er nog wel in ons belang gehandeld wordt.” Van Santen weet dat studenten vaak vragen ‘wat iemand een goede dokter maakt’. “Ik zou zeggen dat dat vooral iemand is die naar luistert en op wie je kan vertrouwen dat die het beste met je voor heeft.” Zowel zij als Leune concluderen in het Leidsch Dagblad hetzelfde: “Veel ouderen hoeven geen honderd te worden, ze willen gehoord worden.”