Rugpijn kan helaas bij het leven horen

Op elke willekeurige dag heeft zo’n 12 procent van de wereldbevolking last van rugpijn die langer dan een dag duurt en leidt tot beperking van activiteiten, zo staat volgens Het Parool in het onderzoek van Wendelien van der Gaag. Ze promoveerde aan het Erasmus MC op patiënten van 55-plus die zich met rugpijn melden bij de huisarts. “Rugpijn komt vaker voor bij ouderen,” aldus Van der Gaag (huisarts). In ongeveer 95 procent van de gevallen is er geen specifieke oorzaak.

“Dat fysiotherapeuten en andere (para)medici vaak wel diagnostische labels op rugpijn plakken, werkt meestal averechts op de ervaring van de klachten,” zegt lector Bart Staal in Het Parool. Hij richt zich aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op de verbetering van zorg voor mensen met aandoeningen in het bewegingsapparaat of spierskeletstelsel.

Blijven bewegen

Dat angst bij rugklachten een slechte raadgever is, komt waarschijnlijk door het aangepaste bewegingspatroon dat eruit volgt. Uit vrees voor schade of meer pijn stoppen mensen met tennis, stofzuigen of fietsen. “Terwijl uit alle studies blijkt dat blijven bewegen het herstel bevordert,” aldus Van der Gaag.

Kies wat bij je past

Of het nu yoga is, pilates, wandelen, fietsen, zwemmen of een vorm van oefentherapie; alle vormen van beweging zijn goed. “Ik zou niet kunnen zeggen dat het ene beter is dan het andere,” zegt Staal in Het Parool. “Ik adviseer mijn patiënten iets te kiezen dat bij hen past en waarvan ze zelf merken dat het helpt,” aldus Van der Gaag. “Bij langer bestaande klachten kan gerichte oefentherapie bij een fysiotherapeut zinvol zijn.”

Zoals een verkoudheid

De beste manier om met rugpijn om te gaan, is niet in paniek raken en blijven bewegen, zeggen Staal en Van der Gaag in Het Parool. “Rugpijn kan helaas bij het leven horen,” aldus Staal. “Als je dat accepteert, wordt het een beetje zoals een verkoudheid, al wil ik daarmee de rugpijn van geen enkele patiënt bagatelliseren.”