Positief Ouder Worden in Flevoland
Flevoland vergrijst extra snel in vergelijking met het gemiddelde in Nederland. “Veel mensen zijn hier rond dezelfde tijd in dezelfde levensfase komen wonen, veelal met een jong gezin. Deze groep wordt nu ook tegelijkertijd ouder, dus we weten dat dat extra druk op de zorg gaat geven”, zegt de programmamanager Positief Ouder Worden van GGD Flevoland in dagblad de Stentor.
GGD met bus door de provincie
De ‘positief ouder worden-bus’ van de GGD maakt een tournee door de provincie. Ouderen kunnen er terecht met vragen, opmerkingen of zorgen. Er is informatie over beweegclubs, activiteitencentra of gemeentelijke voorzieningen. “Heel laagdrempelig”, zegt de programmamanager in de Stentor. “We willen weten wat mensen nodig hebben om op een fijne manier zelfstandig te blijven wonen. Als het om gezondheid en je sociale omgeving gaat, heb je niet alles zelf in de hand, maar veel ook wél.”
Woongroep op tijd regelen
Dagblad de Stentor vroeg lezers hoe zij zich voorbereiden op minder en duurdere ouderenzorg en publiceert een bloemlezing van de reacties.
“De jeugd drinkt, snuift, blowt erop los en kan alle zorg krijgen, terwijl de meeste ouderen er veel aan doen om de zorg te ontlasten. Ik voel me al bezwaard om naar een dokter te gaan.”
“Ik denk aan woongroepen voor ouderen. Maar dat moet je dan wel op tijd regelen en niet als je al zorg nodig hebt. Samenwonen en samen voor elkaar zorgen zonder de maatschappij verder te belasten. “
“Er moeten complexen komen waar senioren zelfstandig wonen. Ze kunnen elkaar helpen bij kleine klusjes en ervaren wellicht minder eenzaamheid als de partner wegvalt. “
Zorgpot voor extra kosten
“Wij hebben een zorgpot om extra kosten in de laatste levensjaren te betalen. Onze woning is levensbestendig. Wij dragen een niet-reanimerenpenning en hebben niet-behandel- en euthanasieverklaringen.
“Geef ons het zelfbeschikkingsrecht over het levenseinde. Ik ben 77 en geniet nog van het leven, maar mocht ik tot de tsunami van hulpbehoevenden gaan behoren, heb ik het spul in huis om zélf te bepalen wanneer ik het genoeg vind.”
“Hoe moet dat dan met hoogbejaarden die zaken niet online kunnen regelen of geen geld hebben om alles te bekostigen?”