Patiëntenstop bij huisartsen

Steeds meer mensen slagen er niet in een nieuwe huisarts in hun woonplaats te vinden. Huisartsenpraktijken stellen patiëntenstops in omdat ze het werk niet meer aan kunnen.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waren er eerst alleen in bepaalde regio’s problemen, maar spelen die nu in het hele land.

Zorgverzekeraar hulp gevraagd

Vele honderden huishoudens hebben de hoop opgegeven dat ze zelf een nieuwe huisarts kunnen vinden in hun woonplaats, blijkt uit een inventarisatie van het AD. Bij de drie grootste zorgverzekeraars lopen 927 hulpverzoeken van mensen die een huisarts zoeken.

Te weinig ondersteuning

Hoeveel huisartsenpraktijken noodgedwongen een patiëntenstop hebben ingesteld wordt nergens bijgehouden, maar volgens de LHV spelen de problemen bij huisartsen in bijna heel het land. “Het toont aan dat de nood hoog is. Geen enkele praktijk stelt zomaar een patiëntenstop in; huisartsen voelen een grote verantwoordelijkheid om zorg te leveren in hun buurt. Maar onder meer door het tekort aan ondersteunend personeel staat het water veel huisartsen aan de lippen”, stelt een woordvoerder in het AD.

Ouderen vaker naar huisarts

De grote druk op huisartsen heeft voor een deel te maken met de naweeën van corona. Maar een groot deel van de problemen is ook structureel. Zo vergrijst de bevolking. “Oudere mensen gaan vaker naar de huisarts”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging in het AD. Daarbij is het beleid dat ouderen langer thuis blijven wonen. Zij komen niet zomaar in een verpleeg- of verzorgingshuis, waardoor huisartsen worden opgezadeld met zwaar hulpbehoevende en dementerende patiënten.