Over langer thuis veel te makkelijk gedacht
In het ziekenhuis zien ze steeds meer verwaarloosde ouderen op de spoedeisende hulp binnenkomen, schrijft AD De Dordtenaar.
Marieke Meinardi, internist ouderengeneeskunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, zegt: “Onlangs heb ik een dementerende vrouw van in de negentig opgenomen die niet meer kon lopen en corona had. Maar de voornaamste reden was dat haar dochter, ook al 70-plus, de mantelzorg niet meer aankon. Daar wordt veel te makkelijk over gedacht.”
Geen gebouwen en geen mensen
Een terugkeer van de bejaardenhuizen ziet Meinardi niet gauw gebeuren, zegt ze in AD De Dordtenaar : de gebouwen zijn er niet meer. En er zijn ook geen mensen om de zorg te verlenen. Dat zegt ook Paul van Gennip, bestuurder bij het Parkhuis. “We hebben nu al niet genoeg personeel in de ouderenzorg, dan moet je er geen voorzieningen aan toevoegen.”
Beroep op familie
“Ik hoor politici roepen dat er meer en betere zorg moet komen”, zegt Sven de Langen, bestuurder van een andere grote verpleeghuisorganisatie, PZC Dordrecht. “Terwijl wij bezig zijn met de vraag hoe we de noodzakelijke zorg overeind kunnen houden met minder personeel. We zullen steeds meer een beroep gaan doen op familie van cliënten om te helpen in het verpleeghuis.”
Valse nostalgie
Vorige maand nam de Tweede Kamer een motie aan van JA21, over ‘de herintroductie van het bejaardentehuis’. “Valse nostalgie”, stelt Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU in Amsterdam. ,,Bejaardenhuizen uit de jaren zestig, daar wil niemand in wonen. Ouderen werden weggestopt, deden niet meer mee.” Ja, er zit een gat tussen thuis en het verpleeghuis, zegt Canoy. “Maar dit is de verkeerde oplossing.”
Vangnet creëren
Ook de gemeente Dordrecht ziet volgens AD De Dordtenaar dat het personeelstekort groeit, terwijl de hulpvraag toeneemt. “Samen met het sociaal wijkteam, Wmo-consulenten en andere maatschappelijk partners in de stad proberen we een zo goed mogelijk vangnet te creëren.”