Onnodig lang in het ziekenhuis
Honderden ziekenhuisbedden zijn momenteel bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben. Dat blijkt volgens het AD uit een rondgang langs ziekenhuizen.
Patiënten wachten op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of op thuiszorg. Ziekenhuizen kunnen daardoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht.
Tien procent opstopping
Ziekenhuizen zien dat met name ouderen langer dan nodig blijven liggen. Door de griepgolf is dat aantal momenteel hoog. Verschillende ziekenhuizen zeggen dat zo’n 10 procent van de bedden bezet is door patiënten die daar eigenlijk niet meer horen.
Soms weken liggen wachten
Patiënten liggen soms enkele dagen langer dan nodig in het ziekenhuis, maar in uitzonderlijke gevallen kan die wachttijd zelfs oplopen tot weken. “Het is vooral erg lastig om mensen geplaatst te krijgen die verward zijn. Die moeten vaak op een gesloten afdeling en hebben veel zorg nodig. Veel instellingen hebben geen plek voor deze patiënten”, zegt het Maastricht UMC in het AD.
Te kwetsbaar om naar huis te gaan
“Ouderen die langer thuis blijven wonen na een spoedopname zijn te kwetsbaar om terug te keren naar huis en daar zelfstandig wonen”, verklaart het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Ze wachten bijvoorbeeld op een plek in een verpleeghuis, moeten naar een revalidatiecentrum of hebben veel thuiszorg nodig.
Van zorgen vóór naar zorgen mét
Ook komen ouderen voor een deel op de spoedeisende hulp binnen zonder dat ze daadwerkelijk ziekenhuiszorg nodig hebben. Er zal steeds meer aan mensen gevraagd worden wat zij zelf kunnen en of ze familie, vrienden of buren hebben die hen kunnen helpen. “We gaan van zorgen voor naar zorgen met”, aldus het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het AD.