Alsof je een graaier bent

Trudy van Helmond (75), oud-voorzitter van KBO Eindhoven, reageert in het Eindhovens Dagblad vol onbegrip op een brief die afgelopen week in de bus viel bij 4600 mensen in de regio Eindhoven die huishoudelijke ondersteuning krijgen via hun gemeente.

Zorg voor bestaanszekerheid

In de brief staat dat ouderen vaker zelf een oplossing moeten zoeken, vanwege de grote personeelstekorten bij de huishoudelijke hulp. “Wat ik hoor van hulpen is dat ze onvoldoende uren kunnen maken voor een fatsoenlijk inkomen, voor bestaanszekerheid. Dáár moeten gemeenten wat aan doen”, zegt Van Helmond.

Aansporing hulp te vragen

Eerder deze maand waarschuwden artsen in ziekenhuizen dat er vaker ouderen op de Eerste Hulp binnenkomen die onderkoeld zijn, omdat ze pas lang na een val worden gevonden. Eenzaamheid, tekorten in de zorg én weerstand bij ouderen zelf om hulp te vragen zouden daarbij meespelen. Van Helmond noemt het in het Eindhovens Dagblad onbegrijpelijk dat gemeenten nu duizenden ouderen aanspreken die wél hulp hebben gevraagd.

Heel verdrietig

Mantelzorgers doen vaak al heel veel. Zelf heb ik naast mijn werk ook altijd veel gezorgd voor anderen. Als ik later zelf hulp nodig heb en dan zo’n brief zou krijgen, dan zou me dat heel verdrietig maken. Alsof je een graaier bent.”

Minder eenzaam

Van Helmond is voorzitter van buurthuis de Meerpaal in Eindhoven, waar veel ouderen komen. Tot vorig jaar was ze voorzitter van de KBO Eindhoven. In die rol verzette ze zich tegen bezuinigingen op huishoudelijke hulp in Eindhoven. “Het zijn de goedkoopste zorgprofessionals die we hebben”, zegt Van Helmond in het Eindhovens Dagblad. “Ze zijn onmisbaar, nu verzorgingshuizen zijn gesloten en er geen verpleeghuizen bij komen. Ze maken ouderen ook minder eenzaam, en ze zien het als het misgaat.”