Met sociale benadering jaar langer thuis
De zorg voor mensen met dementie is vooral medisch van aard. Bijzonder hoogleraar Anne-Mei The, die zich al vele jaren verdiept in het onderwerp, pleit voor een andere benadering. ‘Kijk naar hoe je mensen in hun sociale rollen kunt versterken’, zegt zij in de Volkskrant.
Anne-Mei The pleit voor wat zij de Sociale Benadering noemt. Daarbij kijk je naar hoe je mensen in hun sociale rollen kunt versterken. die benadering is de afgelopen jaren in acht regio’s getest, met steun uit politiek Den Haag. Een professional zoekt een netwerk bij elkaar dat mensen met dementie kan omringen. Zoals de mensen die de winkelier hielpen. Of de student bouwkunde die in Den Bosch werd gekoppeld aan iemand die in de bouw had gewerkt en daarover goed kon vertellen. ‘Die student vond het superleuk dat die man zo veel wist over vroeger. Hij kon van hem leren ook.’
Netwerk om iemand heen
Je kunt een netwerk om iemand bouwen, waardoor diegene zijn dagelijks leven min of meer overeind kan houden. Maar hoe versterk je iemands sociale rol als partner of als ouder? ‘Bij dierbaren is het natuurlijk ontzettend lastig’, zegt de hoogleraar in de Volkskrant. ‘Je ziet mensen worstelen met hun veranderende rol. Zij, en hun partners of hun kinderen, zullen een nieuwe manier van met elkaar omgaan moeten vinden. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, zeker niet, maar het blijkt vaak toch te kunnen.
Aanpak werkt
Het experiment in de acht regio’s is afgelopen. Hoe gaat het verder? Anne-Mei The zegt hierover in de Volkskrant: ‘Onze aanpak werkt. Er zijn instellingen die onze systematiek toepassen of zich erdoor laten inspireren. Zowel voor mensen met dementie die thuis wonen als in verpleeghuizen. Maar het is ingewikkeld om in de thuissituatie tot een doorbraak te komen. Dat heeft te maken met de financiering van de zorg, die versnipperd is tussen gemeenten, zorgkantoren, zorgverzekeraars en zorginstellingen.
Beter regelen
‘De sociale benadering sluit het meest aan bij de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo, waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. De mensen die ermee geholpen worden, kunnen gemiddeld een jaar langer thuis blijven wonen, maar het geld dat daarmee wordt bespaard komt niet bij de gemeenten terecht, het zijn de verpleeghuizen die ervan profiteren. Voor de testperiode zijn die schotten opgeheven. Dat domeinoverstijgende moet beter worden geregeld.’