Met het zorgkantoor Back to the Future

Samen met ouderenzorgorganisaties en de gemeente heeft CZ zorgkantoor in de Hoeksche Waard het project Back to the Future opgezet.

Hierin wordt de situatie van 2030  nagebootst: te weinig personeel, te weinig verpleeghuisplekken, aldus de Telegraaf.

Sociaal netwerk activeren

“We zijn daar aan het onderzoeken hoe we het sociaal netwerk rondom ouderen meer kunnen activeren”, zegt Caro Verlaan van CZ zorgkantoor. “We voeren bijvoorbeeld gesprekken met supermarkten, sportclubs en organiseren voorlichtingsavonden voor inwoners van de gemeente. We willen laten zien dat ouderen onderdeel uitmaken van de samenleving en dat we daar met elkaar verantwoordelijk voor zijn.”

Hulp van coaches

Volgens Verlaan is het ook belangrijk dat ouderen zelf al in een vroeg stadium nadenken over hun eigen ouder worden: kan ik mijn woning alvast aanpassen? Waar moet ik straks rekening mee houden? Hoe kan ik een netwerk opbouwen zodat ik straks niet eenzaam thuis zit. “Het zijn allemaal zaken waar je je op kunt voorbereiden.” In de Hoeksche Waarde experimenteert CZ volgens de Telegraaf ook met coaches die ouderen helpen bij deze zoektocht.

Thuis wonen, voldoende zorg

Uitgangspunt is dat ouderen zoveel mogelijk thuis blijven wonen en toch voldoende zorg krijgen. Dat vraagt volgens Verlaan om woningen die geschikt zijn voor ouderen, innovatieve technologie die het thuiswonen mogelijk maakt, maar ook om een sociaal netwerk om de oudere heen en een zinvolle daginvulling.

Beste van twee werelden

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen actief zijn en in hun eigen omgeving verblijven, dat ze langer gezond blijven. Thuis wonen, is dus goed voor ouderen, zegt Verlaan. Maar als verpleegkundigen al die mensen afzonderlijk thuis zorg moeten verlenen, kost dat veel personeel. In Steenbergen is daarom bij Tante Louise het Dag- en Doecentrum bedacht waar ouderen 365 dagen per jaar van ’s ochtends tot ’s avonds na de avondmaaltijd kunnen verblijven en activiteiten kunnen doen. “Het Dag- en Doecentrum is het beste van beide werelden”, aldus Verlaan van CZ in de Telegraaf.