Meer dan genoeg mantelzorgers
Alle onheilstijdingen over het gebrek aan mantelzorgers in de nabije toekomst zijn zwaar overdreven. Dat concluderen oud-hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp en twee van zijn studenten na een duik in alle cijfers en rapporten. ‘We praten onszelf onnodig in de put’, zeggen zij in de Volkskrant.
Het was niet minder dan een belevenis, zegt Rudi Westendorp, om met die ‘bollebozen’ eens diep na te denken over de toekomst van de ouderenzorg in Nederland. Om samen de onrustbarende cijfers over de vergrijzing in te kunnen duiken, over het teveel aan ouderen en het tekort aan jongeren, over de gigantische problemen van het aantal mantelzorgers, om vervolgens te kunnen concluderen: mensen, laat je niet gek maken, er is helemaal geen mantelzorgprobleem!
Nationale Denktank
Westendorp gaf een summer school-college aan onder anderen Bernice Franssen en Joris Behr. Zij deden dit jaar mee aan de Nationale Denktank,waarvan het idee is dat slimme jongeren binnen een paar maanden oplossingen aandragen voor een groot maatschappelijk probleem. Dinsdag is de slotmanifestatie, aldus de Volkskrant. Thema dit jaar: betekenisvol ouder worden.
Hoge leeftijd zwartgemaakt
Behr en Franssen verdiepten zich onder meer in de mantelzorg. Gezamenlijk doken zij in alle cijfers en onderzoeken die hierover voorhanden zijn. Ze schreven een position paper voor de Tweede Kamer én een brief naar de Volkskrant. Waarom zouden mensen de cijfers bewust dramatisch voorstellen als ze dat niet zijn? Westendorp: ‘Dit hoort bij het zwartmaken van de hoge leeftijd. Mensen willen niet dood, er zitten ontegenzeggelijk vervelende dingen aan ouder worden. Maar uit de cijfers blijkt ook wat anders: alles wordt minder als je ouder wordt, behalve de kwaliteit van leven. Ouderen zonder grote gezondheidsproblemen zijn op hun gelukkigst. Zet dat maar in de krant.’
Enorm reservoir babyboomers
Westendorp zegt in de Volkskrant met verwijzing naar een grafiekje van ouderenzorgorganisatie Actiz: ‘Kijk, hier ook weer. Dan zie je inderdaad dat het aantal oudste ouderen toeneemt en het aantal kinderen afneemt. Maar wat gebeurt er met de groep 65 tot 85-jarigen? Waarom hebben we het daar niet over? Dat zijn buren, vrienden, mensen met wie je samen kegelt of bridget. Dat is een enorm reservoir aan babyboomers, die langer gezond zijn, die nog naast elkaar wonen ook! Dan is het toch quatsch om te zeggen dat die hele groep niet voor elkaar zou kunnen zorgen?