Oversterfte steeds minder mysterieus

De oorzaken van de hoge oversterfte in de laatste jaren beginnen volgens de Volkskrant duidelijk te worden: Verschoven ziektepatronen, vallende ouderen en, jawel, corona zelf lijken enkele redenen dat jaarlijks duizenden mensen meer overlijden dan gebruikelijk.

Gijs van Loef, een zorgconsultant die de oversterftecijfers nauwgezet volgt, vermoedt een verband met de zorgproblemen in Nederland. ‘Voor mij is het zo klaar als een klontje: je ziet hier de gevolgen van een constant zorginfarct’, zegt hij. ‘De capaciteit is onvoldoende, het personeel is structureel overbelast. En dan is dit wat je krijgt.’ Vandaar dat de oversterfte in Nederland hoger ligt dan in veel andere landen, denkt Van Loef.

Te soepel coronabeleid

Gezondheidseconoom Xander Koolman zoekt in de Volkskrant de verklaring voor die relatief hoge oversterfte bij het in zijn ogen te soepele coronabeleid. ‘We hebben gestuurd op de ic-capaciteit. Daardoor hebben we de reguliere zorg langer afgeknepen, en meer infecties gehad dan veel andere landen. Ik kan me goed voorstellen dat die infecties toch schade hebben achtergelaten in het lichaam’, zegt hij.

Heleboel omstandigheden

Langzaam wordt zo het huishoudboekje compleet, is de verwachting. Eén echte doodsoorzaak is in elk geval niet aan te wijzen: meer mensen overleden aan dementie, maar ook ongelukkig vallen en ziektes van de ademhalingsorganen werden vaker genoemd als doodsoorzaak, blijkt uit de CBS-cijfers. ‘Ik vind het jammer dat de oversterfte vanaf het begin werd gepresenteerd alsof het één groot mysterie is, met één verklaring’, zegt CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen in de Volkskrant. ‘We denken eerder aan een heleboel omstandigheden, die elk een deel van het beeld inkleuren. Als je bedenkt hoe gigantisch de invloed van dit virus was, op allerlei onderdelen van de samenleving, hoort dit er blijkbaar bij.’