Velen halen de 85 in redelijke gezondheid

Het gaat goed met de gezondheid van ouderen. Met die constatering begin in het populair-wetenschappelijk tijdschrift Janus (Amsterdam UMC) een interview met de nieuwe hoogleraar ouderengeneeskunde Martin Smalbrugge en zijn voorganger Cees Hertogh.

De gemiddelde levensverwachting in Nederland is de laatste vijftig jaar met zo’n tien jaar gestegen. ‘Veel mensen halen de 85 in relatief goede gezondheid. Dat is een enorme winst”, zegt Smalbrugge.

Een andere benadering

Het interview gaat voor een belangrijk deel over de opleiding. De nadruk ligt nog te veel op het genezen van één probleem bij een verder gezonde patiënt, zegt Hertogh in Janus. “Bij ouderen ligt het anders. Ze hebben vaak meerdere,veel al chronische aandoeningen waarvan je de oorzaak niet kunt wegnemen. Dat vraagt van de artsen een andere benadering, meer gericht op de verlichting van de gevolgen van ziekten en op kwaliteit van leven.”

Weg van het traditionele denken

De woorden van de Franse chirurgijn Ambroise Paré uit de zestiende eeuw gelden volgens Hertogh nog volop, zeker voor de zorg aan ouderen: Soms genezen,vaak verlichten, altijd troosten. “Genezen kan in die groep vaak niet meer het streven zijn. We moeten bij kwetsbare ouderen weg van het traditionele denken in de geneeskunde.