Medicijntekort, meer beroep doen op anderen
Medicijntekorten stijgen explosief, blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 5 miljoen van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland daar de gevolgen van hebben ervaren.
In de Volkskrant reageert o.a. Martijn Vermeulen uit Almere, 10 jaar geleden gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Medicijnen stellen hem in staat om een waardevol en betekenisvol leven te leiden, ondanks de beperkingen die deze ziekte met zich meebrengt. Des te belangrijker dat deze medicijnen in voldoende mate en tijdig beschikbaar zijn.
Vermindering levenswaarde
“Het afgelopen jaar is dat echter op meerdere momenten niet het geval geweest”, schrijft Vermeulen in de Volkskrant. “Dat heeft tot gevolg dat het beroep dat ik moet doen op mijn naasten groter wordt, mijn bijdrage aan mijn gezin kleiner, en dat de vermindering van levenswaarde aanpalende psychische uitdagingen exponentieel groeien.”
Geen voorpret maar voorstréss
Waar zaken als vakanties, verjaardagen en feestjes in de regel leiden tot voorpret, veranderen voor Vermeulen deze activiteiten als gevolg van de onzekerheid of medicatie beschikbaar is tegen de tijd dat deze activiteiten gaan plaatsvinden, in voor-stress. “Het is niet alleen het feitelijke medicijntekort dat problemen oplevert. De onzekerheid van een mogelijk medicijntekort heeft tevens verdragende psychische en fysieke consequenties.
Oproep aan zorgverzekeraars
Vermeulen durft in de Volkskrant te stellen dat de (indirecte) kosten die het gevolg zijn van de som van het feitelijke én mogelijke medicijntekort, financieel tot hogere kosten leidt voor zorgverzekeraars. “Aan hen dan ook de oproep om het eigen handelen en beleid eens tegen het daglicht te houden met in gedachten woorden als medemenselijkheid, empathie en betrokkenheid.”