Mantelzorg mag geen verplichting worden

Het aantal werkende mantelzorgers stijgt de komende vijftien jaar door naar 2,1 miljoen, zo blijkt volgens de Telegraaf uit berekeningen van het RIVM. Deze groep zal de komende jaren volgens deskundigen steeds meer zorgtaken op zich moeten nemen.

Het gaat bijvoorbeeld om bijspringen in de thuiszorg en in het verpleeghuis, maar ook zullen mensen steeds vaker in het ziekenhuis moeten helpen, denkt Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar informele zorg aan de Vrije Universiteit. “Het gat tussen wat mensen aan zorg nodig hebben en de zorg die professionals nog kunnen leveren, wordt de komende jaren steeds groter”, zegt ze in de Telegraaf .

Particuliere zorg kopen

Volgens Broese van Groenou is het goed mantelzorgers te vragen welke zorg zij kunnen overnemen. Tegelijkertijd mag niet worden verwacht dat zij het ontstane gat volledig dichten. “Dat is niet haalbaar”, zegt ze. “Dan krijgen we nog meer mantelzorgers die zwaar overbelast raken.” Steeds vaker kopen mensen daarom nu ook particuliere zorg in, ziet ze. Voor mensen die dat kunnen betalen, is dat volgens haar een goede oplossing. Deze zorg komt dan bovenop de reguliere zorg die iemand al krijgt.

Steeds meer mensen overbelast

“Er zijn zeker mensen die het fijn vinden om voor een naaste te kunnen zorgen”, zegt Esther Hendriks, bestuurder van belangenvereniging voor mantelzorgers MantelzorgN, in de Telegraaf. “Maar het mag natuurlijk geen verplichting worden.” Gemiddeld zijn mantelzorgers nu al acht uur per week bezig met zorgen voor iemand. En voor sommigen is dat geen enkel probleem, zegt ze. Toch zijn er ook steeds meer mensen die tegen hun eigen grenzen aanlopen en overbelast raken, vertelt ze. “Bijvoorbeeld omdat ze ook nog een drukke baan hebben en een gezin. Verder kan mantelzorgen mentaal ook zwaar zijn.

Bedrijven doen hun best

Op dit moment onderzoekt de Sociaal Economische Raad in opdracht van het ministerie van VWS hoe werkgevers werkende mantelzorgers in de toekomst zoveel mogelijk tegemoet kunnen komen. Hendriks ziet nu al dat steeds meer bedrijven hun best doen en meedenken. “En dat is belangrijk”, zegt ze. “We moeten voorkomen dat mensen gaan uitvallen of minder gaan werken.”