Liefdevol, geduldig en onmisbaar

Veel medewerkers in de gezondheidszorg gaan gebukt onder het imago van ‘billenwassers’. Ten onrechte, zegt fotograaf John van Hamond in de Volkskrant , want het zorgstelsel kan niet zonder hen.

Wat John van Hamond vooral raakte was het engelengeduld van verzorgenden. ‘En hoe liefdevol ze waren in de omgang.’ Voor het fotoboek Onzichtbaar maar onmisbaar volgde de fotograaf verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (IG) in onder meer de thuiszorg, verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. ‘Ze zien de kleinste dingen en weten meteen of het wel of niet goed gaat met de cliënt.’ De Volkskrant publiceert een aantal van de foto’;s.

Ogen en oren in de wijken

Nederland telt ruim 136 duizend zogenoemde verzorgenden IG. Ze vormen een onmisbare schakel in het zorgstelsel, bovendien zal hun rol in de vergrijzende samenleving alleen maar belangrijker worden. ‘In de thuiszorg zijn de verzorgenden IG in feite de ogen en de oren in de wijk. Zij weten of iemand doorgestuurd moet worden naar de huisarts of de ergotherapeut. Als ze er niet zouden zijn, zouden veel ouderen minder lang thuis kunnen blijven wonen’, aldus Van Hamond in de Volkskrant..

Sleutelrol verzorgenden

Ondanks deze ‘sleutelrol’ gaan veel verzorgenden IG gebukt onder het imago van ‘billenwassers’. Oftewel: vergeleken met andere beroepen in de zorg staan verzorgenden relatief laag in aanzien en krijgen ze weinig erkenning voor het werk dat ze dagelijks doen. ‘Ze dienen ook medicatie toe, verzorgen wonden, werken samen met mantelzorgers en ga zo maar door. Hun rol is echt niet gering. Met het boek willen we het bestaande beeld ontkrachten. Want zij kunnen juist het verschil maken in het leven van cliënten.’