Juist demente brein moet je blijven prikkelen
Een ontdekkingsreis door je eigen leven. Demente ouderen maken die bij het Odensehuis Amsterdam-Zuid. Want juist het demente brein moet je blijven prikkelen, aldus een reportage in Trouw.
Sinds januari geven beeldend kunstenaars Monique Hoving, Riska Wijgergangs en Senad Alić in het Odensehuis in Amsterdam-Zuid workshops aan een vaste groep ouderen met beginnende dementie. Het project ‘De Zee’ is een samenwerking tussen verhalenplatform Blik Bijzonder en De Werkelijkheid, een kunstenaarscollectief. Op 23 maart opent de expositie van het project ‘De Zee’, om 11.00 uur in het Huis van de Wijk in Amsterdam.
Naar de buitenwereld
Aan de lange tafel opent Alić elke bijeenkomst met een gezamenlijke terugblik, beschrijft Trouw: welke schilderijen, tekeningen en collages zijn er gemaakt? En belangrijker nog: wat vertellen die over de maker? “Door samen met anderen naar je eigen werk te kijken, maak je een ontdekkingsreis door je eigen leven. En dat geldt ook voor het tekenen zelf. Ouderen met dementie spelen vaak geen rol meer in de samenleving. Hier willen we juist hun hersenen prikkelen en gelijkwaardig met ze in gesprek. Deze groep leeft vaak in isolatie, we willen ze naar de buitenwereld trekken.”
Kunst heeft positief effect
Op dit moment lijden zo’n 300.000 mensen in Nederland aan dementie. Dat aantal zal in 2050 verdubbeld zijn. “Nederland heeft echt niet genoeg personeel om deze mensen allemaal in instellingen te plaatsen”, zegt Paul van der Linden, directeur van het oudste Odensehuis in Nederland, in Trouw. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst aan dat kunst een positief effect heeft op het dementerende brein. Van der Linde wijst naar de cello, piano en het drumstel die in de ruimte staan. “Door mensen te blijven prikkelen kan je dementie afremmen en een opname uitstellen.”