Ouderen kunnen echt nog heel veel zelf

“De ouderenzorg van nu is niet de ouderenzorg in de toekomst. Het moet anders.” Dat zegt Margje Mahler, nieuwe bestuurder bij de Gelderse zorginstelling Sensire, in dagblad de Gelderlander. “De aantallen zijn gewoon te groot, tegenover een krimpend aantal medewerkers. Je kunt je afvragen of we misschien ook teveel het leven van ouderen hebben overgenomen. Met goede bedoelingen hoor. Maar ouderen kunnen echt nog heel veel zelf. Als ze er een handje bij geholpen worden. Pas als mensen het echt niet meer zelf kunnen, komen wij om de hoek kijken. Wij gaan ons steeds meer richten op de meest kwetsbare mensen.”

Wachtlijsten

“We doen best iets raars met mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben”, zegt Mahler in de Gelderlander. “Als deze mensen eenmaal in het verpleeghuis wonen, hebben we een heel arsenaal aan medewerkers die voor het eten zorgen, schoonmaken, zorg verlenen. Zelfs voor het welzijn wordt gezorgd door allerlei activiteiten te organiseren. Alles wordt geregeld. Inmiddels staan 20.000 mensen op wachtlijsten voor een plek in een verpleeghuis in Nederland. We weten dat deze mensen bijna dezelfde zorg nodig hebben, maar die krijgen ze niet.”

Het moet echt anders

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het antwoord niet meer zit in het binnenhalen van extra personeel. “Zo ging het vroeger bij een probleem. Maar die extra medewerkers zijn er niet. We zullen het echt anders moeten gaan doen. Hoe? Daarvoor wil ik in gesprek met onze eigen mensen.”

Lef nodig

“Voor verandering is lef nodig. En lef heb ik wel. En lef heeft Sensire wel”, aldus de nieuwe zorgbestuurder in de Gelderlander. “Kijk ook naar de technologische ontwikkelingen. Daar zijn ze niet bang voor. En technologie maakt zorg niet per se minder sociaal. Sterker nog: ik denk juist dat het goed inzetten van technologie uiteindelijk de zorg een menselijker gezicht kan geven. Door meer tijd te hebben voor momenten die er toe doen.”