Jongeren laten zien hoe mooi ouderenzorg is
Hoe zorgen we ervoor dat jongeren enthousiast worden om in de ouderenzorg te werken? Volgens minister Fleur Agema is dat een cruciale opdracht voor de komende jaren. In het AD zegt zij: “Gelukkig weet de zorgsector nog steeds mensen aan te trekken; dat heeft ook het Centraal Planbureau onlangs bevestigd. Het is belangrijk dat we jongeren laten zien hoe mooi en waardevol het werk met ouderen is. Dat zie ik als een belangrijke taak. Bovendien krijgen we te maken met een nieuwe generatie ouderen: mondig, zelfstandig en vaak digitaler vaardig dan we denken. Daar moeten we slim op inspelen.’”
Het wordt heel spannend
Agema is nu tien maanden minister van Volksgezondheid. Wat is haar grootste grootste zorg, vraagt het AD. Agema: “De zorg staat onder enorme druk. We hebben te maken met een vergrijzende bevolking én een miljoen mensen erbij die zorg nodig hebben sinds de coronacrisis. Dat betekent dat er meer huisartsen nodig zijn, meer tandartsen, meer verloskundigen. We staan op een punt dat het heel spannend wordt.”
Veel initiatieven
Toch klinkt de minister ook positief. Waar komt dat optimisme vandaan? Agema in het AD: “Omdat ik zie dat het momentum er is. Er bloeien op dit moment ontzettend veel initiatieven. Huisartsenpraktijken, ouderenzorginstellingen, overal zijn mensen keihard bezig met oplossingen. Ik geloof dat het kan, dat we het probleem kunnen oplossen, maar dan moeten nu wel doorpakken.”
Soms kostbaar, soms niet
Innovatie is cruciaal, zegt de minister: “Bijvoorbeeld een bepaald soort bed met het zogeheten wentellaken waarmee een zorgverlener iemand kan verschonen, waar voorheen twee mensen nodig waren.”. Soms zijn investeringen groot, kostbaar. “Maar het kan ook zijn dat een simpele steunkousenhulp van een tientje al genoeg is om werk uit handen te nemen.”
Verzorgingshuizen nodig
Veel ouderen blijven nu ‘onterecht’ in het ziekenhuis liggen omdat we niet weten waar we met hen naartoe moeten. Dit probleem komt deels door het sluiten van verzorgingshuizen in 2013 en 2014, zegt de minister in het AD. “Dat was een hele makkelijke manier om de rijksbegroting kloppend te maken. Maar het heeft geleid tot enorme kosten. Eerstelijns verblijf (kortdurende zorg in bijvoorbeeld een verpleeginstelling) kost nu 1,1 miljard euro. Ik laat daarom een nieuwe doorrekening maken. Ik ben van mening dat we die verzorgingshuizen wél nodig hebben. ”