In Den Bosch zelf je zorg regelen

In Den Bosch lanceren zo’n twintig organisaties, verenigd in Zorgzaam ’s-Hertogenbosch, de campagne Mijn zorg. Er wordt om geen zorg meer geboden aan mensen die met wat inspanning hun zorg ook zelf kunnen regelen. Mensen die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het aantrekken van steunkousen of het toedienen van medicijnen zullen zelf op zoek moeten naar mensen die dat voor hen kunnen doen.

KBO-Brabant heeft in het Brabants Dagblad kritisch gereageerd. De bond is niet volledig afwijzend tegenover het ‘steunkousenakkoord’, maar directeur Wilma Schrover, vraagt zich af of dit nu nodig is. “Zo’n heel plan kost vooral veel geld. Ik was verrast dat we vooraf al niet mochten meepraten. Het gaat vaak over burgers, over de uitvoering door burgers, maar bij het maken van de plannen zijn die niet betrokken. Dan moet het van de overheid komen, terwijl burgers elkaar meer vertrouwen dan de overheid.”

Vrijwilligerswerk en informatie

“Wij regelen al heel lang dat senioren vrijwilligerswerk zelf oppakken”, zegt Schrover in het Brabants Dagblad. Ze wijst erop dat senioren bij de KBO terecht kunnen met vragen, maar dat er ook talloze bijeenkomsten worden georganiseerd om ervoor te zorgen dat ouderen geïnformeerd worden, om hun gezondheid te checken of sociale evenementen om eenzaamheid tegen te gaan. Maar ook tips om je huis aan te passen, waar nodig.

Initiatieven die er al zijn

“Wij wijzen mensen erop dat ze zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven. Om in een verpleeghuis te kunnen wonen heb je namelijk een steeds hogere zorgbehoefte nodig. De drempel om daar te mogen wonen wordt alsmaar hoger.” KBO-directeur Schrover had volgens het Brabants Dagblad graag gezien dat het geld van deze campagne naar laagdrempelige initiatieven was gegaan die er toch al zijn.