Huiselijk geweld eerder en beter signaleren
Het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp past volgens het Haarlems Dagblad als eerste ziekenhuis een nieuwe screeningsmethode toe, waarmee huiselijk geweld tegen ouderen eerder en beter gesignaleerd kan worden.
De resultaten van de pilot op de afdelingen spoedeisende hulp en de poli geriatrie zijn zorgwekkend: het ziekenhuis constateerde maandelijks bij gemiddeld tien patiënten dat er sprake is van verwaarlozing, misbruik, fysieke of psychologische mishandeling. In twee gevallen resulteert dit in een melding bij Veilig Thuis.
Topje van de ijsberg
“De uitkomst verrast ons niet”, zegt de aandachtsfunctionaris huiselijk geweld in het Spaarne Gasthuis in het Haarlems Dagblad. “Ouderenmishandeling is een maatschappelijk probleem, dat veel meer voorkomt dan men zich realiseert en in de taboesfeer hangt. Uit onderzoeken van Trimbos blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende oudere wordt mishandeld, dus de tien gevallen die wij nu vinden zijn nog maar het topje van de ijsberg.”
Hoe komt het dat die heup gebroken is
Is het antwoord bij de signaleringsvraag ‘ja’ of ’twijfel’, dan volgen de verdiepingsvragen, legt een van de klinisch geriaters uit. “Hoe komt het dat die heup gebroken is? Is er sprake van verwaarlozing of is er meer aan de hand? Kloppen de antwoorden van de patiënt of verzorger bij het verhaal? Deze nieuwe methode zorgt voor bewustwording bij onze medewerkers.”
Wanhoop en overmacht
Vaak is er sprake van overmacht, zo wordt in het ziekenhuis volgens het Haarlems Dagblad geconstateerd. “Zo kan een overbelaste mantelzorger zich bijvoorbeeld gedwongen voelen om zijn demente ouder op te sluiten om te gaan werken. Dit is dan niet opzettelijk bedoeld. Mensen willen graag hulp, maar kunnen die niet vinden of krijgen. Uit wanhoop, en overmacht zie je dat er onbedoeld leed wordt veroorzaakt.” Vaak kunnen huisarts en thuiszorg extra hulp organiseren.