Hoopvol medicijn tegen alzheimer

Het zijn volgens het AD spannende tijden voor zo’n 10 procent van de Europese alzheimerpatiënten. Geneesmiddelenautoriteit EMA kan elk moment groen licht geven voor een medicijn dat alzheimer lijkt te vertragen.

Als het aan de Amerikaanse neuroloog Gil Rabinovici zou liggen, kwam lecanemab vandaag al beschikbaar in de Europese apotheken. In de VS werd het medicijn vorig jaar al goedgekeurd en wordt het door enkele duizenden patiënten gebruikt. Rabinovici, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimer’s Disease Research Center aan de Universiteit van Californië in San Francisco, behandelt er inmiddels zo’n 40 à 45 patiënten mee. “Ik ben hoopvol en blij dat ik patiënten eindelijk iets kan bieden. Ze voelen zich niet beter, het verbetert hun geheugen niet. Maar het vertraagt het ziekteproces wel”, zegt hij in het AD.

Zelfstandig functioneren

Heeft de Amerikaanse neuroloog het gevoel dat de toekomst van patiënten met alzheimer er nu anders uitziet? Rabinovici in het AD: “Ik heb het gevoel dat ik hen iets belangrijks kan bieden. Patiënten die in aanmerking komen, kan ik voor het eerst echte hoop bieden. Ik kan de ziekte niet genezen, maar mijn doel is om patiënten te houden waar ze zijn: in staat om zelfstandig te functioneren. Sommige van mijn patiënten kunnen nog steeds werken. Deze medicijnen kunnen daarbij helpen. Daarover bestaat geen twijfel.”