Helpen buurtgenoten elkaar aan goede oude dag?

Kunnen buurtbewoners inspringen, nu de wijkverpleging de vraag naar ouderenzorg niet aan kan? Buurtzorg, ZuidZorg en dertien andere grote wijkzorgorganisaties willen dat op twintig plekken in Nederland uitzoeken, meldt het Eindhovens Dagblad. Onder meer in Son en Breugel en Hapert.

Op de eigen website wordt het doel van ‘De buurt als ecosysteem’ volgens het Eindhovens Dagblad met flair beschreven: ‘We rollen de rode loper uit voor good old maatschappelijke zorg.’ Het idee is dat een basisteam van huisartsen en wijkverpleegkundigen steun krijgt van betrokken buurtbewoners. ‘Dit moet een blauwdruk worden voor de maatschappelijke gezondheidszorg van Nederland in 2040’.

Patronen doorbreken

“Wat we op die twintig plekken allereerst willen bereiken, eerst op kleine schaal, is het doorbreken van patronen bij onze medewerkers”, zegt bestuurder Chantal Goesten van ZuidZorg. Zo’n patroon is bijvoorbeeld de neiging om alles ‘over te nemen’, in plaats van te kijken wat iemand zelf kan of kan leren. Bewoners hebben vaak ook een sociale vraag, ze zijn eenzaam.

Keiharde beloften

De bedoeling is dat gratis, informele hulp een deel van de inzet van betaalde beroepskrachten overbodig maakt, aldus het Eindhovens Dagblad. Met als uiteindelijk doel ongeveer vijftien procent minder inzet van wijkverpleging per cliënt, twintig procent minder ziekenhuisopnames van kwetsbare ouderen en tien procent minder consulten bij de huisarts. Volgens Buurtzorg-bestuurder Jos de Blok zijn die beloften ‘keihard’. Maar zijn er wel echt buurtbewoners die senioren in hun wijk willen helpen en daar ook tijd voor hebben? “De pilot moet de komende drie jaar uitwijzen of en hoe dit kan. Ik zeg altijd: help vandaag een ander, dan word jij later ook geholpen”, zegt Goesten.

Gemeente warm voorstander

Hoewel het plan van De Blok al in september 2023 door de eerste ‘snelle toets’ van de verzekeraars VGZ en Zilveren Kruis kwam en in augustus vorig jaar definitief groen licht kreeg, kwam er toch nog een kink in de kabel. Gemeenten zijn een belangrijke partner, maar die stapten uit het landelijke IZA-overleg. Die impasse is nu voorbij en de gemeente Son en Breugel heeft alsnog de intentieovereenkomst getekend. Zorgwethouder Steven Grevink zegt in het Eindhovens Dagblad: “Inhoudelijk gezien waren en zijn we van begin af aan warm voorstander. Ik denk dat dit de enige manier is om in de toekomst zorg toegankelijk te houden voor wie dat echt nodig heeft.”