Geen zorgprobleem maar vastgoedprobleem

“Het is geen zorgprobleem, maar een vastgoedprobleem”,zegt  bestuursvoorzitter Wiel Ploegman van de Midden- en Noord-Limburgse zorgorganisatie Proteion. Hij heeft het over de wens van ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, liefst in de eigen buurt. En waarom dat in de realiteit maar mondjesmaat lukt.

De traditionele zorgcentra zijn er nu eenmaal, zegt hij in de Limburger. Grote gebouwen waar ouderen naartoe ‘moeten’ als het thuis niet meer gaat. De gebouwen zijn nog ingericht volgens de oude stijl, een plek waar alles voor bewoners wordt geregeld, alsof ze een groot warm dekbed over zich heen krijgen.

Onderaannemers

Proteion werkt steeds vaker met zorgondernemers, een soort ‘onderaannemers’: kleine bedrijven die met eigen personeel op een kleinschalige locatie zorg leveren in de wijk. Dat blijkt aan alle kanten te werken. Proteion heeft nu 23 locaties in Midden-Limburg waar zorgondernemers ouderenzorg verlenen. De Limburger beschrijft hoe ook St. Jozef in Wessem zo’n plek moet worden.  Het wonen in wat nu nog St. Jozef heet: het staat straks helemaal los van de zorg die ouderen eventueel nodig hebben, maar die daar dan wel voorhanden is.

Het draait vooral om welzijn

“Een onsje welzijn bespaart vaak een kilo zorg”, zegt Ploegman in de Limburger. In de kleinschalige locaties die door zorgondernemers in de wijk worden gerund, is het vooral welzijn waar het om draait. Proteion doet al twaalf jaar verkennend onderzoek naar de effecten ervan. De zorgzwaarte blijkt gemiddeld genomen daadwerkelijk wat lager.

Maatschappelijke ontwikkeling

“We móéten gebouwen zoals dat van St. Jozef wel sluiten. Organisaties die deze maatschappelijke ontwikkeling niet volgen, gaan failliet”, zegt Ploegman. “Zorg is niet langer één groot dekbed voor iedereen, maar een lokaal ingekleurde lappendeken. En die is ook warm.”