Gaat jonge oudere helpen in de zorg?

In de toekomstige ouderenzorg kunnen vitalo’s – ofwel ‘jonge’ pensionado’s – een grote rol spelen. Peter Beijers is het daar helemaal mee eens, vertelde hij bij zijn afscheid als bestuurder van zorgorganisatie Laverhof (verpleeghuizen in Schijndel en Uden)/

Beijers predikt al jaren een nieuwe manier van zorg voor de toekomst, schrijft het Brabants Dagblad. De zorg voor ouderen moet volgens hem terug naar de wijken en minder in de verpleeghuizen. Het landelijke adviesrapport ‘De derde levensfase, het geschenk van de eeuw’  van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving sluit daar helemaal bij aan.

Nog weinig navolging

Volgens dat rapport kunnen vitalo’s – een nieuw woord voor ‘jonge ouderen’ (ruwweg de groep tussen 65 en 80 jaar) – beter niet stoppen met werken of actief zijn voor de samenleving. Maar zich juist inzetten voor de samenleving. En eventueel zorgen voor mensen in de vierde levensfase (zorgbehoevend). Het rapport werd begin dit jaar gepresenteerd. “Ons advies krijgt brede instemming, maar helaas nog weinig navolging in het land”, zei Pieter Hilhorst van de adviesraad bij het afscheid van de Laverhof-bestuurder.

Meerdere generaties

“Bij Laverhof hebben we al jaren een grote droom”, sprak Beijers zelf. “En dat is een nieuwe woonwijk met meerdere generaties.” In zo’n droomwijk gaat het vooral om: wat kunnen de mensen zelf nog? De zorgprofessional komt straks alleen nog als het écht niet meer gaat. In die ‘droomwijk’ van Laverhof krijgen ook de pensionado’s een rol in de ouderenzorg. In het ideaalplaatje mag je alleen in de toekomstige wijk komen wonen als je klaar staat voor een ander. Maar hier is niet iedereen het mee eens. “Ik pleit vooral voor vrijwilligheid”, zei de voorzitter centrale cliëntenraad van Laverhof volgens het Brabants Dagblad.